Study in Greece: H επανάσταση της διεθνοποίησης ελληνικών πανεπιστημίων  

Τα προγράμματα μικρής διάρκειας και τα διεθνή θερινά σχολεία

Study in Greece

Η Ελλάδα, η χώρα των μεγάλων φιλοσόφων και του κλασσικού πολιτισμού, αποτελεί έναν κορυφαίο τουριστικό -αλλά όχι και ακαδημαϊκό- προορισμό παγκοσμίως. Ωστόσο, το τοπίο φαίνεται να αλλάζει με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, χάρη στις πρωτοβουλίες της πολιτείας, τη θετική βούληση των ελληνικών πανεπιστημίων και τη λειτουργία του επίσημου φορέα για την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων – της δράσης Study in Greece.

Η SiG αποσκοπεί στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης μέσω μιας ποικιλίας δραστηριοτήτων. Τα προγράμματα μικρής διάρκειας -study abroad programs & summer schools, ευνοώντας την ώσμωση μεταξύ του διεθνούς και του ελληνικού ακαδημαϊκού κόσμου, συμβάλλουν αποφασιστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Υπεύθυνος Ακαδημαϊκών Θεμάτων της SiG, Δρ. Θοδωρής Παπαϊωάννου, «τα προγράμματα μικρής διαρκείας συνιστούν την πιο αποτελεσματική γέφυρα μεταξύ του ελληνικού και του διεθνούς ακαδημαϊκού κόσμου καθώς αναδεικνύουν το επιστημονικό προφίλ των ελληνικών πανεπιστημίων μέσω της παράλληλης προβολής του πολιτισμού της χώρας μας».

Η SiG έχει ήδη προγραμματίσει για το προσεχές καλοκαίρι την υλοποίηση δύο προγραμμάτων σε συνεργασία με Έλληνες ακαδημαϊκούς του εξωτερικού: την Καθηγήτρια Κέλλυ Πολυχρονίου και τον Καθηγητή Δημήτρη Γιαννουλόπουλο.

Η Senior Lecturer στο Boston University και ιδρύτρια του συλλόγου BU Philhellenes, κα Κέλλυ Πολυχρονίου εκφράζει τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία της για τον νέο ορίζοντα που ανοίγεται από τη διεθνοποίηση της Ελληνικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σημειώνει: «Η ίδρυση του αγγλόφωνου προπτυχιακού BA Program in Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν ένα γεγονός-τομή για την αλλαγή του κλίματος στον χώρο της διεθνοποίησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων.»

Αναφερόμενη, στη συνέχεια, στο πρόγραμμα που συνδιαμορφώθηκε με την ομάδα του Study in Greece, τόνισε ότι οι συμμετέχοντες από τις ΗΠΑ θα λάβουν μία ολοκληρωμένη εικόνα της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς που φέρει η χώρα μας ενώ θα αποτελέσει τη βάση και για μελλοντικές συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού. «Η  Ελλάδα θα καταλάβει τη θέση που της αξίζει στο διεθνές ακαδημαϊκό οικοσύστημα μέσω της εξωστρέφειας και το στοίχημα της διεθνοποίησης θα πετύχει», σημείωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο διευθύνων του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου, Καθηγητής Δημήτρης Γιαννουλόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εδώ και δεκαετίες, κατά χιλιάδες οι Έλληνες φοιτητές, κάθε χρόνο, αναζητούν νέους ακαδημαϊκούς προορισμούς στο εξωτερικό ενώ αντίστοιχες ροές από το εξωτερικό προς τις λαμπρές σχολές της Ελλάδας ανήκαν στη σφαίρα της φαντασίας. Από αυτή την οπτική γωνία, μπορούμε να μιλήσουμε για μια μικρή «επανάσταση», η οποία συντελείται αυτή τη στιγμή στο ελληνικό πανεπιστήμιο, χάρη στην αγαστή συνεργασία μεταξύ της πολιτείας – του Υπουργείου Παιδείας και φορέων για τη διεθνοποίηση, οι οποίοι επιδιώκουν τη δημιουργία πρωτοποριακών προγραμμάτων. Πιο συγκεκριμένα, η ιδέα για τη δημιουργία του δικού μας προγράμματος – ένα summer school διάρκειας μιας εβδομάδας, σε στενή συνεργασία με το Study in Greece – γεννήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με το Βρετανικό Συμβούλιο και ως εκ τούτου στηρίζεται με ενθουσιασμό από τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Βεβαίως, το εγχείρημα αποτελεί θεμέλιο στο οποίο ευελπιστούμε να στηρίξουμε στο προσεχές μέλλον τη δημιουργία ακόμη πιο αναλυτικών διεθνών προγραμμάτων σε επίπεδο προπτυχιακών, μεταπτυχιακών αλλά και διδακτορικών σπουδών».

Τέλος, ο Επιστημονικά Υπεύθυνος της δράσης Study in Greece, Καθηγητής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κος Χρήστος Μιχαλακέλης, τόνισε ότι «αυτές οι πρωτοβουλίες είναι τα πρώτα απτά αποτελέσματα της προσπάθειας που γίνεται από τη δράση Study in Greece, προκειμένου να επανασυστηθεί η Ελλάδα στον κόσμο ως εκπαιδευτικός προορισμός»  και συνέχισε αναφέροντας ότι σημαντικοί αρωγοί της προσπάθειας είναι η ελληνική πολιτεία και οι διπλωματικές αρχές της χώρας ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τα ελληνικά πανεπιστήμια προμηνύοντας ότι τα θετικά αποτελέσματα θα αυξηθούν εκθετικά στο κοντινό μέλλον.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Study in Greece

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top