Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες-Δύο τα βασικά ΣΕΝΑΡΙΑ-ΒΙΝΤΕΟ

Κρίνεται απόψε (εκτός απροόπτου) η συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων

Τα βλέμματα όλων είναι απόψε στραμμένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που συνεδριάζει προκειμένου να εξεταστεί η συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Με μεγάλη αγωνία άμεσα εργαζόμενοι (τουλάχιστον 2000 άνθρωποι), αλλά και έμμεσα συνεργαζόμενοι (τουλάχιστον 2500 άνθρωποι) με τα κανάλια που δεν πήραν άδεια περιμένουν την απόφαση που θα κρίνει το μέλλον των οικογενειών τους, σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια πολυετή οικονομική κρίση. Η απόφαση αναμένεται εκτός απροόπτου να ληφθεί απόψε.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στην Μάρα Ζαχαρέα, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Στάθης είπε πως «ανώτατες δικαστικές πηγές λένε ότι ενδεχομένως οδηγούμαστε στο τέλος του θρίλ��ρ για τις τηλεοπτικές άδειες, χωρίς βεβαίως να είμαστε απόλυτα σίγουροι, γιατί ουδείς γνωρίζει τι γίνεται αυτή τη στιγμή στην αίθουσα διασκέψεων της Ολομέλειας που συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών».

Όπως είπε ο Παναγιώτης Στάθης «αυτή την ώρα οι δικαστές παίρνουν τον λόγο και αναπτύσσουν τα επιχειρήματα τους, σχετικά με τα σενάρια που είναι στο τραπέζι της συγκεκριμένης υπόθεσης»

Τα βασικά σενάρια, όπως αποσαφήνισε ο δημοσιογράφος του Star είναι δύο:

1)To πρώτο είναι να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά, καθώς υπάρχει το ισχυρό δεδομένο ότι έχει παρακαμφθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) από την συγκεκριμένη διαδικασία, κάτι που κατά την νομολογία του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου είναι αντισυνταγματικό. Αυτή είναι μια πιθανότητα ισχυρή, όπως λέγεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αλλά, όπως υπογράμμισε ο Παναγιώτης, Στάθης, η συγκεκριμένη πιθανότητα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί απολύτως από την ψήφο των δικαστών, που ουδείς γνωρίζει αυτή την στιγμή ποια θα είναι. Αν πάντως επικρατήσει το πρώτο σενάριο, αυτό σημαίνει ότι ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) θα έρθει να ρυθμίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όπως εκείνο θα αποφασίσει ως ανεξάρτητη αρχή.

2) Το δεύτερο σενάριο, όπως είπε ο Παναγιώτης Στάθης, είναι να κριθεί συνταγματικός ο νόμος Παππά, καθώς κάποιοι σύμβουλοι Επικρατείας ενδεχομένως ακολουθούν και την εισήγηση του κυρίου Παπαγεωργίου, ο οποίος λέει ότι για λόγους δημοσίους συμφέροντος θα πρέπει να συνεχίσει να εξακολουθήσει να υφίσταται η διαγωνιστική διαδικασία και να ολοκληρωθεί με τον τρόπο που θα επιλέξει η κυβέρνηση.

Μεταξύ των δύο βασικών σεναρίων, πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει το σκεπτικό που θα αναπτύξουν οι δικαστές σε κάθε περίπτωση την άποψη τους. Σε αυτό το σκεπτικό, υπάρχουν πληροφορίες, ότι ενδεχομένως να δίνεται μια ρητή προθεσμία προς την κυβέρνηση να ορίσει ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο με την σύμπραξη και των υπολοίπων κομμάτων και στην συνέχεια το ΕΣΡ εντός αυτού του εύλογου διαστήματος να ρυθμίσει το τοπίο της ραδιοτηλεόρασης, όπως εκείνο αποφασίζει ως ανεξάρτητη αρχή.

Ο δημοσιογράφος του Star Παναγιώτης Στάθης επανάλαβε ότι παρά το γεγονός ότι γινόμαστε δέκτες πολύ συγκεκριμένων πληροφοριών δεν μπορούμε να τις μεταφέρουμε για λόγους σεβασμού προς το δικαστήριο.

«Όλα αυτά μένουν να επιβεβαιωθούν από την διάσκεψη που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και από την ψηφοφορία που πιθανότατα θα γίνει σήμερα το βράδυ μεταξύ των συμβούλων της Επικρατείας», κατέληξε ο Παναγιώτης Στάθης.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 2.000 εργαζόμενοι στα κανάλια που δεν πήραν άδεια, κοιμούνται και ξυπνούν με τον εφιάλτη της ανεργίας και την αγωνία για το αύριο το δικό τους, αλλά και των παιδιών τους. Για να μην μιλήσουμε για άλλους τόσους και πλέον εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν έμμεσες σχέσεις με τα τηλεοπτικά προγράμματα (σίριαλ, παραγωγές). Παράλληλα, η έκθεση-κόλαφος του ΣΕΒ για τα έσοδα ύψους 1,7 δις που θα χάσει το κράτος σε περίπτωση που πέσει "μαύρο" στα κανάλια καταδεικνύει το μέγεθος της τεράστιας ζημιάς, που θα επηρεάσει πολύ αρνητικά την ήδη βεβαρυμμένη ελληνική οικονομία.

Δείτε επίσης:

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΣΟΔΑ θα χάσει το κράτος, αν η κυβέρνηση ρίξει μαύρο στα κανάλια-ΒΙΝΤΕΟ

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ δήλωση Κρέτσου: «Δεσμευτική η απόφαση του ΣτΕ αλλά όχι απαραίτητα και σεβαστή»

ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ κατά του νόμου Παππά από προσωπικότητες των γραμμάτων και της τέχνης

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top