ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Τα "αλλάζει" τώρα μάρτυρας-κλειδί

Ο γείτονας την Αιγύπτιων ψαράδων δεν θυμόταν τι είδε το βράδυ της επίθεσης

​Σε πλήρη ανατροπή των καταθέσεών του για τα όσα είδε τον Ιούνιο του 2012, κατά την επίθεση που δέχθηκαν στο Πέραμα, προχώρησε ο γείτονας των Αιγύπτιων ψαράδων Κώστας Τατσιόπουλος, με την πρόεδρο της έδρας να τον ρωτάει: "Εσείς δεν είστε ο Κωνσταντίνος Τατσιόπουλος; Αυτά που σας διαβάζω, εσείς τα έχετε πει;". Μάλιστα, η Μαρία Λεπενιώτη έφτασε στο σημείο να του επιδείξει την υπογραφή του σε προηγούμενη κατάθεσή του, ζητώντας να μάθει αν είναι η δική του!

Το "γρονθοκόπημα" συνεχίστηκε τόσο από την εισαγγελική λειτουργό όσο και από τα άλλα μέλη της έδρας. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας της έδρας έφτασε στο σημείο να ρωτήσει αν ο μάρτυρας απειλήθηκε, καθώς στις δύο προηγούμενες καταθέσεις του έχει υποστηρίξει τελείως διαφορετικά πράγματα σε σχέση με τα όσα ανέφερε σήμερα.

Εισαγγελέας: Φοβόσαστε; Σας έχουν απειλήσει;

Μάρτυρας: Όχι.

Εισαγγελέας: Ρωτάω γιατί έχετε δώσει δύο περιγραφές και είστε αναλυτικός σε αυτές. Σήμερα λέτε άλλα. Δεν τα επιβεβαιώνετε. Σας βλέπω κάπως διστακτικό. Ήρθατε να πείτε την αλήθεια εδώ. Είχατε καταθέσει ότι μάλλον ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής...

Μάρτυρας: Μία υπόθεση έκανα... Επειδή ήταν μπουλούκι...

Εισαγγελέας: Και γιατί δεν είπατε ότι είναι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, ας πούμε..

Πρόεδρος: Τα είπατε εσείς αυτά στο παρελθόν; Ναι ή όχι;

Μάρτυρας: ....

Πάρεδρος: Θα απαντήσετε ή η σιωπή σας προς απάντηση μου;

Μάρτυρας: Θα τα παραείπα λίγο...

Πρόεδρος: Εδώ είναι διαφορετικά τα πράγματα που λέτε...

Ο μάρτυρας σε μία κατάθεση - παρωδία, μετέτρεψε τα "40 άτομα, με λοστούς και ρόπαλα, που φεύγουν με συντονισμένες κινήσεις", που είχε περιγράψει στο παρελθόν, σε "10 πιτσιρικάδες, περίπου 22 ετών, που κουνούσαν ένα αυτοκίνητο".

Μάλιστα αν και αρχικά αρνήθηκε ότι είδε τα άτομα αυτά να προχωρούν σε οποιαδήποτε φθορά, μετά την επισήμανση της προέδρου πως προανακριτικά είχε αναφερθεί σε τέτοια περιστατικά υποστήριξε: "Δεν ξέρω. Δεν θυμάμαι. Μπορεί να το είδα. Ήταν καμιά 10αριά άτομα στη γωνία. Σε δέκα δευτερόλεπτα φύγανε. Εκείνη τ��ν ώρα μπορεί να είπα ότι κάτι έκαναν. Μπορεί να ήταν και άλλοι αυτοί που τα έσπασαν. Η πρόεδρος έφτασε στο σημείο να του αναγνώσει κατάθεσή του, με αποτέλεσμα να διευκρινίσει ο μάρτυρας: "Είδα να κουνάνε το βαν των ψαράδων αλλά έφυγαν".

Πρόεδρος: Και τα 30 άτομα που είχατε πει;

Μάρτυρας: Εντάξει τώρα. Ήταν 10 - 15 άτομα. Μπορεί να ήταν 30, μπορεί 15, Ήμουν και κουρασμένος εκείνο το βράδυ.

Πρόεδρος: Είπατε και για άλλα 10 άτομα που βγήκαν από το σπίτι και όλοι μαζί, 40 άτομα, να φεύγουν.

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι να βγήκαν άλλοι. Εντάξει τώρα... 40 άτομα... Μπορεί να έκανα λάθος.

Πρόεδρος: Διαφέρει το 10 με το 40... Μιλήσατε και για ρόπαλα και λοστούς..

Μάρτυρας: Δεν είδα τίποτα τέτοιο. Όχι, όχι.

Πρόεδρος: Δεν είδατε;

Μάρτυρας: Μόνο να κουνάνε το ��μάξι με τα χέρια τους.

Ο υπάλληλος περιέγραψε την έξοδο των Αιγύπτιων ψαράδων από το σπίτι, αφού οι ..."πιτσιρικάδες" είχαν φύγει, ανέφερε: "Φτάσαμε στο σπίτι για να δούμε τί έγινε. Δεν πήγα κοντά. Εγώ δουλεύω, φοβήθηκα να πάω. Είχαν κάνει ζημιά στο σπίτι. Είδα πέτρες στο πάτωμα. Δεν μπήκα μέσα. Είδα τα δύο παιδιά να κουβαλάμε έναν τρίτο Αιγύπτιο που ήταν χτυπημένος. Τον έβγαζαν από το σπίτι για να τον βάλουν στο ασθενοφόρο. Τον κρατούσαν από τους ώμους. Δεν μπορούσε να κινηθεί μόνος του. Ήταν λιπόθυμος. Ήταν χτυπημένος στο πρόσωπο. Έσταζαν τα αίματα από το σαγόνι του".

Νωρίτερα ο Κώστας Τατσιόπουλος είχε περιγράψει στο δικαστήριο, ότι είχε βγει από το σπίτι του στις 3 το πρωί γιατί είχε ακούσει ένα τζάμι να σπάει. "Από τη φασαρία βγήκα έξω στην είσοδο, μήπως έσπασαν κανένα αυτοκίνητο. Και οι υπόλοιποι γείτονες βγήκαν να δουν τί γίνεται. Είδαμε ένα τσούρμο, το σημείο σκοτεινό, δεν έχει φώτα στις κολώνες" είπε και πρόσθεσε: "Δεν είδα κάτι. 50 μέτρα μέσα στο σκοτάδι. Τί να δω; Υπάρχουν κολώνες, αλλά δεν έχει φωτισμό. Περνάνε τα πιτσιρίκια και τα σπάνε".

Όσο για το τί αντίκρυσε, τουλάχιστον σύμφωνα με αυτή την κατάθεσή του; "Είδα διάφορους στην γωνία. Καμιά 10αριά άτομα στο δρόμο. Για 10 δευτερόλεπτα τους είδα. Φωνάζανε και μετά έφυγαν. Λογικά κάτι έσπασαν γιατί είχε σπάσει ένα τρίκυκλο που υπήρχε, το είχαν τουμπάρει." Όπως είπε το ίδιο είχε συμβεί σε ένα βαν. Και τα δύο ανήκαν στους Αιγύπτιους ψαράδες, που τα χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν εμπόρευμα.

Μάρτυρας: Πλησίασα όταν είχαν φύγει. Είχαν σπάσει τα τζάμια της πόρτας και ένα παράθυρο. Είχε 3-4 τρύπες το τζάμι.

Πρόεδρος: Ακούσατε τα άτομα να λένε κάτι;

Μάρτυρας: Όχι μόνο φωνές άκουσα. Μιλούσαν μεταξύ τους.

Πρόεδρος: Τσακωμός ήταν;

Μάρτυρας: Όχι. Ποιος ξέρει τώρα; Δεν μπορούσα να καταλάβω. Φοβόμουν κιόλας και δεν πλησίασα. Δεν είδα να κρατάνε κάτι στα χέρια.

Πρόεδρος: Περιγράψτε τα..

Μάρτυρας: Δεν μπορώ. Ήταν σκοτάδι. Φορούσαν σκούρα ρούχα... Βερμούδες...

Πρόεδρος: Ηλικίας;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να πω

Πρόεδρος: Ηλικιωμένοι ήταν;

Μάρτυρας: Όχι. Μάλλον πιτσιρικάδες. Δεν ήταν σωματαράδες. Ήταν αδύνατοι. Μου φάνηκαν 22 περίπου χρόνων. Αδύνατοι με βερμούδες ήταν, πως να τους πεις;

Πρόεδρος: Και φοβηθήκατε το��ς πιτσιρικάδες και περιμένατε να φύγουν;

Μάρτυρας: Έκαναν φασαρία.

Χωρίς να μπορέσει να εξηγήσει τα ... ανεξήγητα, αλλά επιμένοντας πως δεν έχει κανένα λόγο να φοβηθεί ο Κ. Τατσιόπουλος δέχθηκε τις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Όπως υποστήριξε, το γεγονός ότι αρχικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα έξω από το σπίτι των Αιγύπτιων ψαράδων τον Ιούνιο του 2012, ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής, ήταν απλή υπόθεση. "Ποια ήταν η διαφορά τους με έναν οπαδό ομάδας; Γιατί μιλήσατε για Χρυσαυγίτες;", τον ρώτησε ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, Κώστας Παπαδάκης, μόνο για να λάβει την απάντηση "Υπόθεση απλή ήταν. Δεν υπήρχε κριτήριο..."

Δικηγόρος: Δείχνετε ένα δισταγμό. Φοβάστε κάτι;

Μάρτυρας: Όχι δεν φοβάμαι.

Δικηγόρος: Παρόλα αυτά τα είπατε αλλιώς. Τα έχετε ξεχάσει μήπως; Έχετε πρόβλημα μνήμης;

Μάρτυρας: Όχι δεν έχω. Ίσως γιατί... εκείνο το βράδυ ήμουν ξενύχτης και μετά με τράβηξαν στο τμήμα και στη ΓΑΔΑ. Μπερδεύτηκα. Μπορεί να είπα κάτι παραπάνω. Ίσως να είπα κάτι που να παρεξηγείται...

Δικηγόρος: 1,5 χρόνο μετά στον ανακριτή είπατε 5 φορές περισσότερες. Και τότε δεν ήσασταν ξενύχτης...

Ένταση στο ακροατήριο

Οι εντάσεις μεταξύ του ακροατηρίου δεν έλειψαν ούτε σήμερα. Η αρχική παρατήρηση της προέδρου, Μαρίας Λεπενιώτη, ότι τα μέλη του ακροατηρίου θα πρέπει να αφαιρέσουν τις κουκούλες και τα γυαλιά ηλίου, προκειμένου να παρευρίσκονται στη διαδικασία, δεν στάθηκε αρκετή για να επικρατήσει ηρεμία, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί ολιγόλεπτη διακοπή.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν -σύμφωνα με μέλη του ακροατηρίου- αφού είχαν βγει καπέλα και γυαλιά, κάποιοι άρχισαν να φωτογραφίζουν με τα κινητά τους τηλέφωνα, άλλους πολίτες που ήρθαν να παρακολουθήσουν την δίκη.

Πρόεδρος: Αν είστε εδώ μέσα μόνο και μόνο για να περνάτε την ώρα σας, να βγείτε έξω. Εδώ δεν είναι θέατρο. Θα απαγορευτεί η είσοδός σας στο χώρο έτσι και συνεχίσετε. Δημιουργείτε προβλήματα. Διακόπτουμε για δέκα λεπτά και μόλις επανέλθουμε θα είστε ήσυχοι, δεν θα φοράτε καπέλα, δεν θα πίνετε καφέδες.

Υπεράσπιση: Ναι, αλλά τα λέτε μόνο στη μία πλευρά...

Όταν επανήλθε η έδρα, η πρόεδρος είπε προς το ακροατήριο: "Όση ώρα βρίσκεστε στην αίθουσα, θα σταματήσουν τα μεταξύ σας νοήματα, κοιτάγματα. Έξω κάνετε ό,τι θέλετε, εδώ μέσα όχι. Δεν είναι για γέλια. Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο τότε θα βγείτε έξω. Σε ό,τι αφορά Στη φωτογράφιση, δεν μπορεί ο καθένας να βγάλει έξω το κινητό του και να τραβάει φωτογραφίες. Αυτό ισχύει για όλες τις πλευρές. Ή θα ακολουθήσετε αυτά που λέμε ή θα βγείτε έξω".

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίκη Χρυσής Αυγής-Αιγύπτιος ψαράς ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ τον πυρηνάρχη του Περάματος Αναστάσιο Πανταζή

Αιγύπτιος ψαράς: «Μας φώναζαν έλα έξω να σου μάθω ποια είναι η Χρυσή Αυγή»

Ένταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής-"Το θράσος των δολοφόνων" φώναζε συνήγορος πολιτικής αγωγής

Αιγύπτιος ψαράς για χρυσαυγίτες: Ήρθαν να με σφάξουν. Νόμιζαν ότι είχα πεθάνει

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top