ΣτΕ: Αντισυνταγματική η αναλογική κατανομή των προσλήψεων για εκπαιδευτικούς

Έκρινε ότι προσκρούει στα άρθρα της ισότητας και της αξιοκρατίας.

​Αντισυνταγματική είναι σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η κατανομή των προσλήψεων των εκπαιδευτικών (60%-40%) που έγινε με το νόμο 3848/2010, καθώς έκρινε ότι προσκρούει στα άρθρα της ισότητας και της αξιοκρατίας.

Στα Διοικητικά Δικαστήρια είχαν προσφύγει 85 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι προσελήφθηκαν κατά τον διαγωνισμό του 2008 και όπως τονίζουν θα έπρεπε να διοριστούν τη σχολική περίοδο 2010-2011, κάτι που δεν έγινε.

Με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έστειλε στο ΣτΕ προδικαστικά ερωτήματα αναφορικά με τη συνταγματικότητα ή μη του νομοθετικού πλαισίου που διαμορφώθηκε το 2010 για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών.

Με το νομοθετικό πλαίσιο καθορίστηκε, μεταξύ των άλλων, ότι οι διορισμοί των μονίμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνουν κατά 60% από τους πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ και σε ποσοστό 40% από τους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική υπηρεσία.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Γ΄ Τμήματος του ΣΤΕ με την υπ΄ αριθμ. 1175/2014 απόφασή τους έκριναν ότι ο αναλογικός διορισμός (60%-40%) των εκπαιδευτικών που προβλέπει το άρθρο 9 του νόμου 3848/2010 είναι αντίθετος στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας και παρέπεμψε προς οριστική κρίση το ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top