Γιατί άφησαν ελεύθερο τον Δ. Κοντομηνά - Σε 20 μέρες πρέπει να καταβάλλει 5 εκατ. ευρώ εγγύηση

Αναζητούν νέα στοιχεία για την υπόθεση Τ.Τ. στην Ελβετία

Γιατί άφησαν ελεύθερο τον Δ. Κοντομηνά - Σε 20 μέρες πρέπει να καταβάλλει 5 εκατ. ευρώ εγγύηση

Εντός 20 εργάσιμων ημερών θα πρέπει ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς να καταβάλλει την εγγύηση μαμούθ των 5 εκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να δώσει για να παραμείνει ελεύθερος.

Όπως σας είχαμε πει, πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό εγγύησης που έχει επιβληθεί ποτέ σε Έλληνα κατηγορούμενο.

Πιθανότατα δε θα ζητηθούν μετρητά, ενώ η πλευρά του επιχειρηματία μπορεί να ζητήσει είτε εγγυητική επιστολή , είτε υποθήκευση ακινή��ων, ενώ αν δηλώσει αδυναμία καταβολής μπορεί να αιτηθεί και μείωση της εγγύησης.

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό του πολυσέλιδου βουλεύματος που άφησε ελεύθερο τον επιχειρηματία, οι δυο δικαστίνες που πλειοψήφησαν, μέτρησαν πολύ την κατάσταση της υγείας του, αλλά και την ηλικία του: «αφενός μεν ο εγκλεισμός του στη φυλακή θα έχει ως συνέπεια την επιδείνωση της υγείας του, με απρόβλεπτη κατάληξη, ενόψει της έλλειψης της κατάλληλης ιατρικής υποδομής στις ελληνικές φυλακές για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, σε συνδυασμό με την ηλικία του (75 ετών), αφετέρου δε δεν προέκυψε ότι έχει προβεί σε ενέργειες τέτοιες που να επιβάλλουν τον φυσικό περιορισμό του στις φυλακές».

ΨΑΧΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Οι δικαστίνες θεωρούν πως ο επιχειρηματίας δεν είναι ύποπτος φυγής αφού έχουν ανακληθεί οι άδειες λειτουργίας δυο εταιριών του με ελικόπτερα και αεροπλάνα, και πως το ποσό της εγγύησης μπορεί να διασφαλίσει την παρουσία του στην ανάκριση, η οποία άλλωστε αναζητά νέα στοιχεία στην Ελβετία, καθώς όπως αναφέρεται στο βούλευμα: «η επιβολή των περιοριστικών όρων επαρκούν για να εξυπηρετηθούν οι σκοποί της κύριας ανάκρισης καθόσον μάλιστα εκκρεμούν αιτήματα δικαστικών συνδρομών προς την Ελβετία στο έδαφος της οποίας δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σχήματα στα οποία φέρεται ότι συμμετέχουν ο εν προκειμένω κατηγορούμενος και έτερα διωκόμενα πρόσωπα».

Ο δικαστής που μειοψήφησε όμως εκφράζει προβληματισμούς κατά το πόσο η κατάσταση της υγείας του επιχειρηματία είναι όσο σοβαρή παρουσιάζεται: «Διότι εάν συνέβαινε τούτο, ο κατηγορούμενος δεν θα εισηγείτο στο ιδιωτικό θεραπευτήριο την 7-1-2014. Όταν δηλαδή εκδόθηκε από τον Ανακριτή το εις βάρος του ένταλμα σύλληψης. Προσκόμισε δε ιατρικά πιστοποιητικά ιδιωτών ιατρών, όχι όμως δημοσίου θεραπευτηρίου , ενώ ο ίδιος πραγματοποίησε πολυήμερο ταξίδι, περί το τέλος Δεκεμβρίου στο εξωτερικό».

Ο ίδιος δικαστής θεωρεί τον επιχειρηματία ύποπτο φυγής, συμφωνώντας με την εισαγγελέα κ. Παπανδρέου. Όπως αναφέρει: «ο κατηγορούμενος, για τον οποίο συντρέχουν σοβαρές και βάσιμες ενδείξεις ότι τέλεσε τις συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις, προσέβαλε τα έννομα αγαθά της οικονομίας και της κοινωνίας κατά τρόπο που σκιαγραφεί την προσωπικότητά του ως υπαιτίου ο οποίος δύναται να τελέσει και νέες αξιόποινες πράξεις και δη νομιμοποίησης εγκληματικού χρήματος. Το γεγονός δε ότι έχει διοχετεύσει στο εξωτερικό μέρος των κεφαλαίων που εισέπραξε από τα ληφθέντα δάνεια, έχει προλειάνει της αιφνίδιας διαφυγής του».

Τις επόμενες μέρες θα κληθούν από τον ανακριτή και άλλοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top