Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν: Τουλάχιστον ένας σεισμός των 6 Ρίχτερ τον χρόνο στην Ελλάδα

Η χώρα μας έχει την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ευρώπη

Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν: Τουλάχιστον ένας σεισμός των 6 Ρίχτερ τον χρόνο στην Ελλάδα

​Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, τουλάχιστον ένας σεισμός της τάξεως των έξι Ρίχτερ σημειώνεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, μία χώρα με ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα- την υψηλότερη στην Ευρώπη και την έκτη κατά σειρά παγκοσμίως.

Παρά το γεγονός αυτό, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της ενημέρωσης, αλλά και της προετοιμασίας, ενώ όποιες θετικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται κατά καιρούς χαρακτηρίζονται ως αποσπασματικές και όχι συντονισμένες, αναφέρουν.

«Με δεδομένη την υψηλή σεισμικότητα της χώρας θα έπρεπε διαρκώς να λειτουργούν πολλές επιτροπές ενημέρωσης των κατοίκων, γεγονός που δεν συμβαίνει για κάποιον περίεργο λόγο. Στον τομέα αυτό υστερούμε και τις περισσότερες φορές ο κόσμος δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από έναν σεισμό» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο σεισμολόγος του Αριστοτελε��ου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ελλείψεις βασικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων αναφέρθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, για την αντιμετώπιση κινδύνων από σεισμό.

Όπως ανέφεραν αρμόδιοι φορείς, υπάρχουν μόνο 2500 σκηνές, οι οποίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης εάν δεν προηγηθεί αερισμός, ενώ οι χώροι καταφυγής των πολιτών είναι ανεπαρκείς και σημαντική είναι και η έλλειψη κουβερτών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top