Οι Έλληνες μαθαίνουν στην Ευρώπη το... fakelaki!

Ολόκληρο αφιέρωμα από το BBC για την ελληνική πρωτοπορία

Οι Έλληνες μαθαίνουν στην Ευρώπη το... fakelaki!

Πρωτοπόροι στο… «φακελάκι» είμαστε και αυτός ήταν και ο λόγος που γίναμε (και πάλι) θέμα στο BBC.

Το γνωστό βρετανικό περιοδικό BBC Magazine έκανε εκτενέστατη αναφορά στο ελληνικό φακελάκι, εξηγώντας ακόμα και την ετυμολογία της λέξης, αλλά και το πώς προφέρεται.

Όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος «απλοί Έλληνες βρίσκουν τρόπους να "εκδικούνται" τα ενδημικά επίπεδα της φοροδιαφυγής στη χώρα τους με διάφορες ιστοσελίδες που δίνουν τη δυνατότητα στον κόσμο να αναφέρει περιπτώσεις δωροδοκιών».

Χαρακτηριστικά, αναφέρει την ιστοσελίδα της Χριστίνας Τρεμόντι «edosafakelaki», η οποία μετά την δική της «τραυματική» εμπειρία αποφάσισε να δώσει την δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να καταγγείλουν παρόμοια περιστατικά.

«Ο παππούς μου ήταν βετεράνος του πολέμου και διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη σε τελικό στάδιο. Ένα βράδυ είχε ακατάσχετη αιμορραγία και έπρεπε να σπεύσουμε στο νοσοκομείο. Εκεί ήρθαμε αντιμέτωποι με την απόλυτη αδιαφορία. Κανείς δεν έδωσε σημασία στον παππού μου. Τότε πήραμε το μήνυμα ότι ανέμεναν "μίζα" και όταν η μητέρα μου έδωσε ένα ποσό περίπου 300 ευρώ, μέσα σε μία ώρα ο παππούς μπήκε στο χειρουργείο», εξηγεί.

Η εμπειρία αυτή τη σημάδεψε σε τέτοιο βαθμό που θέλησε να δώσει την ευκαιρία σε αγανακτισμένους Έλληνες που τα έχουν «ακουμπήσει» χωρίς λόγο, να το καταγγείλουν ανώνυμα.

Στο κείμενο αναφέρεται ακόμα πώς «φακελάκι» στα ελληνικά σημαίνει «μικρός φάκελος», όμως στην… Ελλάδα σημαίνει είδος δωροδοκίας.

Στο κείμενο τονίζεται ότι η ανησυχία για τη διαφθορά στην Ελλάδα έχει αυξηθεί από τότε που η οικονομική κατάσταση της χώρας άρχισε να επιδεινώνεται, με τη χώρα να βρίσκεται σε πολύ χαμηλές θέσεις σε καταλόγους αναφορικά με τη διαφάνεια.

Επιπλέον, αφήνει αιχμές εναντίον των φοροφυγάδων γράφοντας χαρακτηριστικά πώς «σε ιστοσελίδες όπως το edosafakelaki.org το 60% των αναφορών σχετίζ��ται με δωροδοκίες στο σύστημα υγείας, 15% για άδειες αυτοκινήτων, 4% για έκδοση οικοδομικών αδειών, ενώ μόλις ένα 3% αποτελούν οι ιστορίες για δωροδοκίες σχετικά με φόρους, καθώς όσοι το έχουν πράξει μάλλον το έκαναν για να φοροδιαφύγουν και, συνεπώς, δεν είναι διατεθειμένοι να το ανακοινώσουν».

Τέλος, κάνει αναφορά και στον Διομήδη Σπινέλλη ο οποίος παραιτήθηκε πέρυσι από γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών μετά την απροθυμία της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει το σύστημα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top