Είναι επίσημο: Εκτός διοργανώσεων FIFA και UEFA η Ρωσία

Εκτός Μουντιάλ η Εθνική Ρωσίας

FIFA - UEFA

Η FIFA αποβάλλει από τις διοργανώσεις της τόσο τις ομάδες της Ρωσίας όσο και την Εθνική Ρωσίας από τις διοργανώσεις της.

Aρχικά, ανακοίνωσε τη μεταφορά των αγώνων της «Sbornaïa» σε ουδέτερο έδαφος, η FIFA αποφάσισε τελικά απόψε (28/2) να αποκλείσει τη Ρωσία, η οποία επρόκειτο να συμμετάσχει στα πλέι οφ του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον Μάρτιο, πρώτα μετέχοντας στον ένα ημιτελικό εναντίον της Πολωνίας ενώ στη συνέχεια, εφόσον προκρινόταν, θα έπαιζε με το νικητή του ζεύγους Σουηδία-Τσεχία.

Για την ακρίβεια, η Εθνική ομάδα της Ρωσίας και όλοι οι ρωσικοί σύλλογοι αποκλείονται από όλες τις διοργανώσεις της FIFA και της UEFA μέχρι νεωτέρας.

«Η FIFA και η UEFA αποφάσισαν σήμερα από κοινού ότι όλες οι ρωσικές ομάδες, είτε εθνικές αντιπροσωπευτικές ομάδες είτε ομάδες συλλόγων, θα ανασταλούν από τη συμμετοχή τόσο στις διοργανώσεις της FIFA όσο και της UEFA μέχρι νεωτέρας», ανέφερε η UEFA σε ανακοίνωσή της.

 

 

«Αυτές οι αποφάσεις εγκρίθηκαν σήμερα από το προεδρείο του Συμβουλίου της FIFA και την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, αντίστοιχα τα ανώτατα όργανα λήψης αποφάσεων και των δύο θεσμών για τέτοια επείγοντα θέματα». Ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Ρωσία θα μπορούσε να εμφανιστεί στα πλέι οφ για το Μουντιάλ θα ήταν μια ξαφνική βελτίωση της κατάστασης στην Ουκρανία, που θα οδηγήσει σε άρση της αναστολής.
«Και οι δύο Πρόεδροι (των ποδοσφαιρικών οργάνων) ελπίζουν ότι η κατάσταση στην Ουκρανία θα βελτιωθεί σημαντικά και γρήγορα, ώστε το ποδόσφαιρο να μπορέσει και πάλι να αποτελέσει φορέα ενότητας και ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων», ανέφερε η UEFA.

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία είπε ότι θα ληφθεί περαιτέρω απόφαση σε μεταγενέστερη ημερομηνία σχετικά με τον αντίκτυπο στο τουρνουά του Euro 2022 Γυναικών στην Αγγλία τον Ιούλιο, όπου έχει προκριθεί η Ρωσία.

Η απόφαση σημαίνει ότι η Σπαρτάκ Μόσχας δεν θα παίξει τον αγώνα της στο Europa League με την Λειψία και η γερμανική ομάδα θα προκριθεί στα προημιτελικά χωρίς αγώνες.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το εκτελεστικό συμβούλιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής συνέστησε στις αθλητικές ομοσπονδίες να απαγορεύσουν σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές και αξιωματούχους να αγωνίζονται σε διοργανώσεις.

Η FIFA είχε επικριθεί την Κυριακή μετά από τη δήλωση ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συνεχίσει να παίζει αγώνες έστω και σε ουδέτερους χώρους και μόνο με το όνομα «Football Union of Russia».

Αν και η Παγκόσμια Ομοσπονδία είχε προειδοποιήσει ότι η χώρα θα μπορούσε να αποκλειστεί από τις διοργανώσεις εάν η κατάσταση στην Ουκρανία δεν βελτιωθεί, η δήλωση επικρίθηκε ευρέως με την πολωνική Ομοσπονδία να δηλώνει ότι η στάση της ήταν «εντελώς απαράδεκτη».

Ακολούθησε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας που είπε ότι δεν θα παίξει εναντίον της Ρωσίας, μια άποψη που υποστηρίχθηκε από πολλές ευρωπαϊκές ομοσπονδίες.

Η Ρωσία φιλοξένησε το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018, με τον τελικό να πραγματοποιείται στη Μόσχα παρουσία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι Ρώσοι αποκαλούν τις ενέργειές τους στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση», ισχυριζόμενοι ότι δεν έχει σχεδιαστεί για να καταλάβει εδάφη αλλά για να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες του νότιου γείτονά της και να συλλάβει αυτούς που θεωρεί επικίνδυνους εθνικιστές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top