Και στα Σκόπια ετοιμάζονται για συλλαλητήρια…

Φωτογραφια αρθρογραφου

Του Γιώργου Βλαβιανού

Οι εθνικιστικοί κύκλοι της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) προετοιμάζονται να δώσουν την απάντησή τους στο μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη. Η εφημερίδα «Vecer» που πρόσκειται στην αντιπολίτευση φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «Το όνομα και η χρήση των γλωσσών θα βγάλουν τον λαό στο δρόμο. Η υπεράσπιση του ενιαίου χαρακτήρα του κράτους δεν θα μείνει μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Τι υπονοεί όμως ο τίτλος;  Αρχικά γίνεται η απαραίτητη αναφορά στο θέμα του ονόματος. Η θέση του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMΝE  παραμένει σταθερή. Την είδαμε να εκφράζεται και από τον Βάσκο Ναουμόφσκι τον σκοπιανό διαπραγματευτή, ο οποίος δήλωσε εμφατικά μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη με τον  Έλληνα πρέσβη  Ντίμη Βασιλάκη και τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ότι η χώρα του έχει όνομα και αυτό είναι «Δημοκρατία  της Μακεδονίας».

Το δεύτερο έχει να κάνει με τις γλώσσες οι οποίοι ομιλούνται στο κρατίδιο. Ο νυν πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ  σε συμφωνία με τους Αλβανούς συμμάχους του στην κυβέρνηση, πέρασε από τη Βουλή νόμο σύμφωνα με τον οποίο τα αλβανικά ανακηρύσσονται δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους. Ούτε να το ακούσουν αυτό οι εθνικιστές του VMRO-DPMNE κόμμα στο οποίο τώρα ηγείται ο Κρίστιαν Μιτσκόσκι αναλαμβάνοντας τα ηνία από τον πρώην πρωθυπουργό Νικόλα Γκρουέφσκι.

Όταν ο νόμος πέρασε από τη Βουλή εστάλη προς επικύρωση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ο πρόεδρος που πρόσκειται στην αντιπολίτευση αρνήθηκε να υπογράψει και έστειλε εκ νέου την υπόθεση στη Βουλή. Το νομοσχέδιο λοιπόν αυτό με το οποίο η αλβανική ανακηρύσσεται σε επίσημη γλώσσα της ΠΓΔΜ θα πρέπει να ξανασυζητηθεί στο Κοινοβούλιο κι εφόσον ψηφισθεί από την πλειοψηφία τότε ο πρόεδρος, τη δεύτερη φορά, θα είναι υποχρεωμένος να επικυρώσει. Η «Vecer» λοιπόν μέσω του άρθρου αυτού δηλώνει ότι «η υπεράσπιση της  ενότητας του κράτους δεν πρέπει να μείνει μόνο στην κίνηση αυτή του Προέδρου» αφήνοντας σαφή υπονοούμενα ότι επίκεινται διαδηλώσεις υπέρ της διατήρησης του συνταγματικού ονόματος και όλων των υπολοίπων…

Ο Ζόραν Ζάεφ προτίθεται να ενημερώσει την αντιπολίτευση της χώρας του για ό, τι μεσολαβήσει στο Νταβός, το προσεχές Σάββατο, σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν από τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης. Οι σκοπιανοί προσέρχονται στην Ελβετία με τη φαινομενική αισιοδοξία του πρωθυπουργού τους, ο οποίος άλλωστε πρόσφατα δήλωσε «αμετανόητα αισιόδοξος» , όμως οι εφημερίδες τους είναι επιφυλακτικές ως προς τα αποτελέσματα καθώς όπως σημειώνει η «Νόβα Μακεντόνια» θα είναι μόλις η πρώτη συνάντηση  με θέμα το ονοματολογικό μεταξύ των δύο πρωθυπουργών. Ο σκοπιανός πρέσβης Ρίστο Νίκοφσκι εκτιμά ότι οι ενδείξεις που φθάνουν από την Ελλάδα είναι πως η ελληνική πλευρά δεν είναι έτοιμη για συμβιβασμό, γεγονός που ο ίδιος θεωρεί θετικό για την ΠΓΔΜ, καθώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ καλλιεργούσε κλίμα αισιοδοξίας και έδινε την αίσθηση πως είναι έτοιμη για μεγάλες υποχωρήσεις που κατά τον ίδιο θα συνιστούσαν ιστορικό λάθος.

Χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο σκέπτονται και αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι σκοπιανοί είναι και ο τίτλος της εφημερίδας «Sloboden Pechat»: «Δεν παραχωρούμε τα ψώνια της Θεσσαλονίκης»… ειρωνικότατη αναφορά στο σύνθημα του συλλαλητηρίου «Το όνομα δεν το παραχωρούμε». Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι την ώρα που οι Έλληνες διαδήλωναν, χιλιάδες πολίτες της ΠΓΔΜ μετέβησαν για ψώνια στη Θεσσαλονίκη διότι την εποχή αυτή υπάρχουν εκπτώσεις…

Οι διαπραγματεύσεις θα είναι εντατικές από εδώ και στο εξής με στόχο να υπάρξει  λύση πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Οι συνθήκες μπορεί να ευνοούν όπως δηλώνουν οι κυβερνήσεις, οι δηλώσεις όσων ενδιαφέρονται όπως του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ αναφέρονται στη καλή συγκυρία, όμως τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι αυτή την ώρα με βάση αυτά που γνωρίζουμε δεν δείχνουν ότι βρισκόμαστε κοντά σε κάποια λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από διπλωματικές πηγές των Σκοπίων οι διαπραγματευτές δεν πρόκειται να συναντηθούν πλέον με τον Μάθιου Νίμιτς. Οι συζητήσεις θα γίνονται απευθείας από αντιπροσωπείες των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Στην παρούσα φάση οι συζητήσεις θα γίνονται ανάμεσα στις διευθύντριες για τις Βαλκανικές υποθέσεις. Διευθύντρια στην Α3 διεύθυνση Βαλκανίων στο ελληνικό ΥΠΕΞ είναι η πρέσβης Σοφία Γραμματά και στην αντίστοιχη θέση της ΠΓΔΜ η κ. Αλεξάντρα Μίοβσκα. Ο Μάθιου Νίμιτς αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια για απευθείας συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top