Άνοιξε ο λογαριασμός για το «μαξιλάρι ασφαλείας» στη μεταμνημονιακή εποχή

Έως το τέλος του 2018 η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει 10,8 δισ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα και έσοδα ύψους 4,22 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις

Άνοιξε ο λογαριασμός για το «μαξιλάρι ασφαλείας» στη μεταμνημονιακή εποχή

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη εγκρίθηκε το άνοιγμα λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου θα μπαίνουν τα χρήματα που θα χρησιμοποιήσει η Ελλάδα ως «αποθεματικό ασφαλείας», μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο 2018.

Η δημιουργία «μαξιλαριού ασφαλείας» προβλέπεται μεταξύ άλλων από την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη ο λογαριασμός με τίτλο «Ε.Δ. - Λογαριασμός Δημιουργίας Αποθεματικού Προσόδων από τις αγορές Κεφαλαίου» και ΙΒΑΝ GR5101000230000000000201250 θα πιστώνεται, κατόπιν υποδείξεως του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με ποσά που προέρχονται από:

- Τη μεταφορά του καθαρού εσόδου που προκύπτει από την προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου στην αγορά κεφαλαίων μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων μέχρι τη λήξη του τρίτου προγράμματος στήριξης την 21η Αυγούστου 2018.

- Τη μεταφορά ποσών που προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) με σκοπό τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος για την ασφαλή πρόσβαση της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.

- Τη μεταφορά ποσών από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με το τεχνικό Μνημόνιο από τα 18,4 δισ. ευρώ τα 2,7 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και θα απομείνουν 15,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9 δισ. ευρώ εκτιμάται πως θα κατευθυνθούν για το σχηματισμό του αποθεματικού που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Έως το τέλος του 2018 η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει 10,8 δισ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα και έσοδα ύψους 4,22 δισ. ευρώ από τις προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις του 2017 και του 2018. Δηλαδή θα έχει ένα ξεχωριστό μαξιλάρι ασφαλείας για να πληρώσει τα τοκοχρεολύσια των επόμενων 30 κρίσιμων μηνών.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top