Εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ: Από… του χρόνου και βλέπουμε

Πάνω από 7,4 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα θα καταβάλλουν και φέτος τον φόρο

Εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ: Από… του χρόνου και βλέπουμε

Πάνω από 7,4 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κληθούν να καταβάλουν και φέτος στο Δημόσιο τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Η κυβέρνηση θα επιβάλει και κατά το τρέχον έτος το φόρο αυτό χωρίς αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του σε σύγκριση με πέρυσι. Ως εκ τούτου, τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα στείλει στους λογαριασμούς που τηρούν στο σύστημα ΤΑΧΙSnet περίπου 7,35 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 55.000 νομικά πρόσωπα τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2017.

Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, η απαλλαγή των αγροτεμαχίων και των λοιπών εδαφικών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ (από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που επιβάλλεται σε όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ) θα ισχύσει και το 2017.

Ωστόσο, φέτος δεν θα ισχύσει τελικά η υπόσχεση που είχε δώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το «βήμα» της περυσινής ΔΕΘ ότι θα αυξηθεί το ποσοστό έκπτωσης από το 50% στο 100% του φόρου για κάθε φορολογούμενο που πληροί τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

1. Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχουν ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

3. Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Εξάλλου, ο τρόπος υπολογισμού των παραπάνω εισοδηματικών ορίων, όπως και των ορίων για την απαλλαγή των τρίτεκνων και των πολύτεκνων από το 100% του φόρου, δεν πρόκειται να γίνει δικαιότερος ούτε φέτος. Ολα αυτά σημαίνουν πολύ απλά ότι και κατά το τρέχον έτος:

– Πάνω από 7,35 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και περίπου 50.000 εταιρίες και λοιπά νομικά πρόσωπα θα κληθούν να ξαναπληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος μάλιστα θα υπολογιστεί επί των ίδιων αντικειμενικών αξιών που ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2016. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ν. 4223/2013, για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ κάθε έτους λαμβάνονται υπόψη οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του συγκεκριμένου έτους. Την 1η-1-2017 ίσχυαν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων που εφαρμόστηκαν και πέρυσι στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Το σχέδιο για τις προσαρμογές των αντικειμενικών αξιών στα πολύ χαμηλότερα επίπεδα των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς έχει αναβληθεί για πολλοστή φορά και, σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2018.

– Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, ανάπηροι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα θα εξακολουθούν να μην απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε στον τρόπο υπολογισμού του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που λαμβάνεται υπόψη για να διαπιστωθεί εάν ένας φορολογούμενος πληροί ή όχι το εισοδηματικό κριτήριο για την απαλλαγή του από τον ΕΝΦΙΑ.

Δηλαδή τα «κόλπα» για τον αποκλεισμό χιλιάδων φτωχών φορολογουμένων από το δικαίωμα απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, τα οποία εφαρμόστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων την τριετία 2014-2016 (συνυπολογισμός φοροαπαλλασσόμενων και έκτακτων εισοδημάτων στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, αυθαίρετη προσθήκη του πρόσθετου εισοδήματος που προκύπτει από τα τεκμήρια στο άθροισμα όλων των εισοδημάτων), θα εφαρμοστούν και το 2017!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top