Την εκτίμηση ότι το Grexit θα συμβεί αργά ή γρήγορα εκφράζει το The Economist Intelligence Unit, το οποίο μάλιστα θεωρεί ως πιθανότερο σενάριο την ελληνική έξοδο ως το 2022.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αργά ή γρήγορα η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Τοποθετούμε το ρίσκο του να συμβεί αυτό μέσα σε πέντε χρόνια στο 60%» αναφέρει το EUI, το οποίο εξηγεί ότι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας στη χώρα, που είναι δύσκολο να «διορθωθεί» χωρίς υποτίμηση νομίσματος, θα συνεχίσει να «βαραίνει» την ανάπτυξη. Όπως αναφέρει, οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος διάσωσης είναι απίθανο να ενισχύσουν την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα

Εξάλλου, οι αναλυτές του Economist εκτιμούν ότι στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου δεν θα υπάρξει συμφωνία αλλά ένας συμβιβασμός προκειμένου να εκταμιευτεί ένα ποσό ενόψει των δύσκολων μηνών που θα ακολουθήσουν με τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη.

Τέλος, εκτιμούν ότι οι πρόωρες κάλπες θα έρθουν πιο κοντά εάν οι δανειστές επιμείνουν σε νέα μέτρα λιτότητας ως «δικλείδα» στην περίπτωση που αποτύχουν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

 

Tags: