Θετικά αποτιμούν οι Βρυξέλλες τη συνάντηση Τουσκ με τη Μέι - Ελπίζουν σε νέα ώθηση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις

Θετικά βλέπουν οι Βρυξέλλες τη συνάντηση Τουσκ-Μει

Θετικά αποτιμούν οι Βρυξέλλες τη συνάντηση του Προέδρου Ντόναλτ Τουσκ με την Πρωθυπουργό Τεράζα Μέι στο Λονδίνο και ελπίζουν σε νέα ώθηση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Πρόεδρος είχε μια εποικοδομητική συζήτηση που διεξήχθη σε θετικό κλίμα, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής των 28 την Παρασκεύη στο Ταλίν. Ο Πρόεδρος Τουσκ επανέλαβε στην Τερέζα Μέι την ομόθυμη βούληση των 27 να μείνουν προσκολλημένοι στις διαπραγματευτικές γραμμές που αποφάσισαν σε επίπεδο κορυφής και ξεκαθάρισε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία δεν μπορεί να αλλάξει. Σε ό,τι αφορά την περίφημη παράταση που ζήτησε το Ηνωμένο Βασίλειο, επεξήγησε τις χθεσινές δηλώσεις Μπαρνιέ, ο οποίος άφησε παράθυρο για συζήτηση υπό προϋποθέσεις. Η άποψη του Συμβουλίου είναι ότι η δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο διάστημα αυτό δεν μπορεί να παρακαμφθεί. Οι ίδιες πηγές καταγράφουν ως θετικό σημείο τη βούληση των Βρετανών να συζητήσουν για τον οικονομικό απολογισμό της εξόδου και τις υποχρεώσεις που ενέχει η Βρετανία από τον κοινοτικό προϋπολογισμό (ως το τέλος του 2020). Δεν σχολιάζουν ωστόσο τα ποσά που έχουν διαρρεύσει από το Λονδίνο.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε σήμερα μετά τη συνάντησή του με την Τερέζα Μέι, πως δεν υπάρχει, ακόμα, επαρκής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος Τουσκ, που σημείωσε ότι είναι επιφυλακτικά αισιόδοξος, μετά την ομιλία της Τερέζα Μέι στη Φλωρεντία, επισκέπτεται το Λονδίνο έχοντας ενημερωθεί από τον Επικεφαλής Διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, μια μέρα μετά την έναρξη του 4ου γύρου διαπραγματεύσεων για το Brexit στις Βρυξέλλες και αφού τα Κράτη Μέλη επαναβεβαίωσαν τη στάση τους για το θέμα, χθες, κατά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

"Αισθάνομαι επιφυλακτικά αισιόδοξος για τον εποικοδομητικό και πιο ρεαλιστικό τόνο της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Φλωρεντία και για τη συζήτησή μας σήμερα", είπε ο Ντ.Τουσκ. "Αυτό δείχνει ότι η φιλοσοφία του ΄να έχεις και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο` φτάνει στο τελικά στο τέλος της, ή τουλάχιστον ελπίζω πως είναιέτσι". (σσ η αγγλική φράση του Προέδρου του Συμβουλίου ήταν "having a cake and eating it").

"Και αυτά είναι καλά νέα", συμπληρώνει αλλά διευκρινίζει ότι "φυσικά κανείς δεν θα μου πει ποτέ ότι Brexit είναι καλό, γιατί, όπως πάντα έλεγα, στην πραγματικότητα το Brexit είναι μόνο για τον έλεγχο των ζημιών, και δεν άλλαξα τη γνώμη μου".

"Όπως γνωρίζετε, θα συζητήσουμε τις μελλοντικές μας σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις υπάρξει η λεγόμενη επαρκής πρόοδος", τόνισε. "Οι δύο πλευρές εργάζονται σκληρά σε αυτό. Αλλά αν με ρωτούσατε και αν σήμερα τα κράτη μέλη με ρώτησαν, θα έλεγα ότι δεν υπάρχει ακόμη επαρκής πρόοδος. Αλλά θα εργαστούμε σε αυτό", κατέληξε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Χθες το Συμβούλιο, σε μορφή ΕΕ 27, αξιολόγησε την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το Brexit και ξεκίνησε ο τέταρτος γύρος συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε το Συμβούλιο σχετικά με τις εξελίξεις και οι υπουργοί της ΕΕ των 27 είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις εν εξελίξει συνομιλίες.

"Η εντολή που υιοθετήσαμε πριν από τέσσερις μήνες παραμένει πλήρως έγκυρη και οι υπουργοί επανέλαβαν και πάλι την πλήρη υποστήριξή τους στον διαπραγματευτή της ΕΕ. Η ΕΕ των 27 παραμένει ενωμένη και έχουμε ένα ενιαίο κανάλι διαπραγματεύσεων. ξεκινά σήμερα θα είναι παραγωγική, δεδομένου ότι ο χρόνος είναι ουσιαστικός", δήλωσε ο Matti Maasikas, Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Εσθονίας και προεδρεύων της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Οι Υπουργοί ξεκίνησαν επίσης τις προετοιμασίες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί για το άρθρο 50, τον Οκτώβριο εξετάζοντας ένα σχολιασμένο σχέδιο ημερήσιας διάταξης της Συνόδου Κορυφής.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ είχε ξεκαθαρίσει χθες μιλώντας στο ΣΓΥ, τα εξής αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε για πρώτη φορά μια μεταβατική περίοδο για περιορισμένο χρονικό διάστημα πέρα ​​από την απόσυρσή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα:

"Αυτό δεν αποτελεί επί του παρόντος μέρος της εντολής μου, αλλά θα ήθελα να επιμείνω σε λίγες προϋποθέσεις που έχει ήδη ορίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επιτρέψτε μου να σας παραπέμψω στις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες πρέπει να διαβάζονται τακτικά - όπως συμβαίνει συχνά". Η Ένωση πρέπει επίσης να αποφασίσει εάν αυτή η περίοδος είναι προς το συμφέρον της", είπε στους Υπουργούς.

"Κάθε μετάβαση πρέπει να σέβεται το νομικό και το δημοσιονομικό πλαίσιο της ενιαίας αγοράς" είπε και παρέθεσε την επίσημη δήλωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: "Σε περίπτωση που θα ληφθεί υπόψη μια παρατεταμένη χρονική παράταση του κοινοτικού κεκτημένου, αυτό θα απαιτούσε την εφαρμογή των υφιστάμενων ρυθμιστικών, δημοσιονομικών, εποπτικών, δικαστικών και εκτελεστικών οργάνων και δομών της Ένωσης".

"Αυτά είναι τα λόγια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να το θυμούνται"
, είπε.

"Οι συζητήσεις σχετικά με μια μετάβαση - η οποία θα γίνει τώρα από τη στιγμή που το ζήτησε το Ηνωμένο Βασίλειο - δεν μας απαλλάσσει από την ανάγκη να κάνουμε επαρκή πρόοδο. Η πρόοδος στα τρία βασικά ζητήματά μας παραμένει περισσότερο από ποτέ αναγκαία προκειμένου να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη που απαιτείται για να αρχίσουμε να συζητάμε για τη μελλοντική μας σχέση", σημείωσε χθες ο Μπαρνιέ.

"Δεν αναμιγνύουμε τη συζήτηση σχετικά με τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις του παρελθόντος - που είναι τα θέματα που άπτονται της σωστής αποχώρησης - με μια συζήτηση για τη μελλοντική σχέση", διευκρίνισε.

Toυ Θάνου Αθανασίου

Πηγή φώτο: Αssociated Press

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top