Με ραγδαίους ρυθμούς λιώνουν οι πόλοι της γης-Γρίφος για τους επιστήμονες

Η πρόοδος του παγόβουνου είναι δύσκολο να προβλεφθεί

Οι επιστήμονες παρακολουθούν δύο.... διαφορετικές ιστορίες, με πρωταγωνιστές τους πόλους της Γης! Στην Αρκτική, από το 1970 έχουν λιώσει σχεδόν οι μισοί πάγοι,  επιβεβαιώνοντας τα κλιματικά μοντέλα, που δείχνουν υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Ανταρκτική... Ενώ για περίπου τέσσερις δεκαετίες, ο όγκος της αυξανόταν, ξαφνικά η εικόνα... αντιστράφηκε καταγράφοντας το ραγδαίο λιώσιμο των πάγων της.

Dr Nathan Kurtz: «Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνουν τις θερμοκρασίες στην Αρκτική ειδικά την τελευταία δεκαετία που αυξήθηκε πάνω από δύο με τρεις φορές σε παγκόσμιο μέσο όρο. Κι έτσι αυτό που συμβαίνει είναι να αυξάνεται η θερμοκρασία και οι πάγοι να λιώνουν».

Ο....κατήφορος που ξεκίνησε το '16 προκάλεσε τεράστια έκπληξη στους επιστήμονες. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Μάρτιο του '17, μόλις λίγους μήνες μετά την αντιστροφή της πορείας, ο πάγος στην Ανταρκτική έπεσε σε ιστορικό χαμηλό! Η έκτασή της παγωμένης Ηπείρου ήταν η μικρότερη που παρατηρήθηκε, από τότε που άρχισε η δορυφορική παρακολούθηση,  πέφτοντας σε περίπου 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, ή 27% κάτω από το μέσο ετήσιο ελάχιστο.

Τους τελευταίους μήνες, ένα τεράστιο κομμάτι πάγου, το Larsen C της Ανταρκτικής,  ήταν έτοιμο να αποκολληθεί, ως αποτέλεσμα μίας μεγάλης ρωγμής, που μέχρι τον Ιανουάριο είχε φτάσει περίπου τα 175 χλμ!  Τελικά, πριν από δύο περίπου εβδομάδες, ένα παγόβουνο γίγας,  ενός... τρισεκατομμυρίου τόνων και έκτασης τετραπλάσιας του Λονδίνου, διασπάστηκε. Οι εικόνες κόβουν την ανάσα.

Η πρόοδος του παγόβουνου είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Μπορεί να παραμείνει στην περιοχή για πολλές δεκαετίες. Μπορεί να σπάσει σε κομμάτια, ορισμένα εκ των οποίων θα ταξιδέψουν προς κατοικημένες περιοχές και ειδικότερα βόρεια, όπου υπάρχουν θερμότερα νερά.... με ό, τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την κλιματική αλλαγή.

Η Ανταρκτική αποτελεί πλέον για τους επιστήμονες-ερευνητές ένα... γρίφο που πρέπει οπωσδήποτε να απαντηθεί! 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top