Νίκη Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, αλλά όχι θρίαμβος – Στα ύψη τα ποσοστά της αποχής

Εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση

Μια από τις ευρύτερες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες στη Γαλλία εξασφάλισε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ωστόσο δεν πέτυχε την σαρωτική νίκη που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

Συγκεκριμένα το κόμμα του Γάλλου προέδρου Republique en Marche και το MoDem του Μπαϊρού με το οποίο συμμαχούσε κατέκτησαν 341 έδρες από τις 566. Από αυτές τις 300 τις εξασφάλισε το REM και τις 41 MoDem.

To δεξιό κόμμα Les Republicains κατέλαβε 113 έδρες, το UDI 16 και τα πιο μικρά κόμματα της δεξιάς 6 έδρες.

Όσον αφορά στα κόμμα της Αριστεράς, το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέκτησε 290 έδρες, η Ανυπότακτη Γαλλία 17, το Κομμουνιστικό Κόμμα 10, το Ριζοσπαστικό Κόμμα της Αριστεράς 3 και τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς 11.

Από την άλλη το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν κέρδισε 8 έδρες από δύο που είχε κερδίσει στις εκλογές του 2012, με την ίδια να εκλέγεται στη Γαλλική Βουλή, όπως και ο σύντροφός της Λουί Αλιό. Παρ’ όλ’ αυτά το κόμμα της δεν κατορθώνει να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα.

Πρωταγωνίστρια όμως και στο δεύτερο γύρο των εκλογών ήταν η αποχή που εκτοξεύτηκε στο 56,83%, καθώς από τους 46.329.122 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, καταμετρήθηκαν μόνο οι 18.016.245.

Επίσης, στη Γαλλική Βουλή εξελέγησαν 223 γυναίκες, έναντι 155 που είχαν εκλεγεί στην απερχόμενη βουλή και αντιπροσωπεύουν πλέον το 38,65% των μελών της Εθνοσυνέλευσης. Μάλιστα το εντυπωσιακό είναι ότι το 46,45% των βουλευτών του κόμματος του Μακρόν είναι γυναίκες, όπως επίσης και το 46,34% του MoDem.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα ζητήσει σήμερα ή αύριο την παραίτηση της κυβέρνησής του για να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top