Τα βλέμματα στη Μέρκελ- Πρώτη και με διαφορά στις εκλογές του Ζάαρ

Τη θέλουν νικήτρια δυο exit polls/ Πρώτη ανάρτηση: 26-03-2017 20:11

Όπως φαίνεται, η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ βαδίζει ολοταχώς για 4η θητεία στη γερμανικη καγκελαρία. Σίγουρα, πάντως, μετά από μήνες δημοσκοπήσεων που ήθελαν…χλωμό το μέλλον του κόμματός της, η Μέρκελ δείχνει να παίρνει τα πάνω της.

Με…περίπατο κέρδισε τις εκλογές το κόμμα της στο κρατίδιο Ζάαρλαντ (ή, αλλιώς, Ζάαρ) γνωστό και ως "Ελλάδα της Γερμανίας", λόγω του βάρους του χρέους του. Τα exit polls για τα τηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF (πρώτο και δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης αντίστοιχα), μετά την πρώτη περιφερειακή εκλογική διαδικασία στο Ζάαρ, θέλουν το κόμμα της καγκελαρίου πρώτο με διαφορά.

Συγκεκριμένα, τα exit polls δίνουν στο CDU της Μέρκελ ποσοστό 41%, ενώ στους Σοσιαλδημοκράτες του SPD περίπου 30%.

Exit Poll (ARD)
Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) 41,0%
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 29,5%
Η Αριστερά (Die Linke) 13,0%
Πράσινοι (Die Gruenen) 4,5%
Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) 3,0%
Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) 6,0%

Exit Poll (ZDF)
Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) 40,0%
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 30,0%
Η Αριστερά (Die Linke) 13,0%
Πράσινοι (Die Gruenen) 4,5%
Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) 3,5%
Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) 6,0%

Το κόμμα της Μέρκελ, σε σχέση με τις εκλογές του 2012, αύξησε τα ποσοστά του περίπου κατά 6%.

Οι εκλογές του Ζάαρ ήταν η πρώτη κρίσιμη εκλογική διαδικασία, πριν τις εκλογές του Σεπτέμβρη, όπου η Μέρκελ θα υπερασπιστεί τον τίτλο της για 4η φορά. Θα προηγηθούν, όμως, δυο ακόμα εκλογικές διαδικασίες, στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν στις 7 Μαΐου και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, προπύργιο των σοσιαλδημοκρατών και περιοχή της χώρας με τους περισσότερους κατοίκους, μια εβδομάδα αργότερα. Τέλος, στις 24 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν οι βουλευτικές εκλογές, μια από τις σημαντικότερες εκλογικές αναμετρήσεις της Ευρώπης για φέτος.

Στο κρατίδιο Ζάαρ, στα σύνορα με τη Γαλλία, περίπου 800.000 ψηφοφόροι πήγαν στις κάλπες από τις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) για την ανανέωση του τοπικού κοινοβουλίου. Το κρατίδιο αυτό αντιπροσωπεύει μόλις το 1% του γερμανικού πληθυσμού.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top