Ο Λιαργκόβας προειδοποιεί: Η μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων οδηγεί σε νέα μέτρα ή 4ο μνημόνιο!

«Προειδοποιούμε την κυβέρνηση με βάση τα στοιχεία, δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια»

Ο Λιαργκόβας προειδοποιεί: Η μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων οδηγεί σε νέα μέτρα ή 4ο μνημόνιο!

Τον κώδωνα του κινδύνου για νέα μέτρα ή 4ο Μνημόνιο κρούει ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, στον απόηχο της έκθεσης-φωτιά του Γραφείου για την οικονομία που τόνιζε πως η φοροκεντρική πολιτική πνίγει την ανάπτυξη.

Ο κ. Λιαργκόβας σημειώνει σε συνέντευξή του στο liberal.gr ότι η ένταξη της Ελλάδας «στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι ένα σημαντικό βήμα» και υπογραμμίζει χαρακτηριστικά πως δεν πρέπει να υποτιμούνται οι κίνδυνοι για «νέα προβλήματα»: «Όσο εφικτή είναι η υλοποίηση των βημάτων που απαιτούνται για την έξοδο της χώρας από την κρίση άλλο τόσο παραμένει ορατός ο κίνδυνος να βρεθούμε και πάλι μπροστά σε νέα προβλήματα. Προβλήματα τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν, όχι απαραίτητα σε νέα μνημόνια αλλά σε επιπλέον μέτρα. Γεγονός που φυσικά θα επιβαρύνει περαιτέρω τους πολίτες και την πορεία της χώρας».

«Όποιος παρακολουθεί την πορεία του Γραφείου και τις εκθέσεις που αυτό εκπονεί είναι βέβαιο ότι μόνο για "παιγνίδια" δεν μπορεί να γίνει λόγος. Άλλωστε πιστεύω ότι αυτός είναι και ο λόγος που το Γραφείο μας έχει καταξιωθεί» σπεύδει να ξεκαθαρίσει ο ίδιος.

Συνεχίζοντας, ο κ. Λιαργκόβας τονίζει πως «οι καθυστερήσεις στη διαδικασία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων (φαινόμενο που δεν παρατηρείται μόνο στο τρίτο μνημόνιο αλλά και στα δύο προηγούμενα) προκαλούν μεγαλύτερες επιφυλάξεις από την πλευρά των δανειστών. Και μεγαλύτερες επιφυλάξεις σημαίνει αυστηρότερη εποπτεία».

Ο ίδιος σημειώνει πως είναι «απαραίτητα μια σοβαρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» και προσθέτει: «Αν η οικονομία δεν ανακάμψει, το ιδιωτικό χρέος θα αυξάνεται. Και για να ανακάμψει η οικονομία απαιτούνται υπαναχωρήσεις και από τους δανειστές. Ειδικά στο θέμα του Δημοσίου χρέους».

Απαντώντας στην ερώτηση «τι είναι αυτό που γίνεται λάθος στη χώρα μας», λέει: «Η μη εφαρμογή ή η καθυστέρηση ως προς την εφαρμογή των συμφωνηθέντων επέβαλε στα χρόνια της κρίσης την υπογραφή νέων μνημονίων. Μετέτρεψε την κρίση σε έναν φαύλο κύκλο επιβολής διαρκώς νέων μέτρων. Με κυριότερο και πιο σοβαρό αυτό της λιτότητας που συνοδεύτηκε από την υπέρμετρη φορολόγηση».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top