Έτοιμη η ΕΤΕπ να εξετάσει καλά και βιώσιμα προγράμματα στην Ελλάδα

Τι αναφέρεται στην ετήσια έκθεση

​«Καθοριστική» χαρακτήρισε την συμφωνία του Eurogroup, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Bέρνερ Χόγιερ, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της Τράπεζας στις Βρυξέλλες.

«Ελπίζω ότι θα καταλήξει σε πρακτικά αποτελέσματα τους επόμενους 4 μήνες, ενώ εξίσου σημαντικές είναι οι επόμενες 24 ώρες μέχρι η συμφωνία να οριστικοποιηθεί» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ.

Όπως είπε η έκθεση της τράπεζας για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική και ανέρχεται σε 16,9 δισ. ευρώ που σημαίνει 9,4% του ελληνικού ΑΕΠ.

Στο ερώτημα αν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, είπε πως «αν υπάρχουν καλά και βιώσιμα προγράμματα, η ΕΤΕπ δηλώνει έτοιμη να τα εξετάσει».

Υποστήριξε ακόμη ότι τα καλά προγράμματα είναι προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση τους καθώς «ό,τι χρηματοδοτούμε εμείς αναχρηματοδοτείται στη συνέχεια από τις διεθνείς αγορές, πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε αδύναμα προγράμματα και αυτός ο κανόνας πρέπει να διατηρηθεί, είναι η βάση για ό,τι κάνουμε».

Επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν προβλέπονται νέα προγράμματα προς χρηματοδότηση, αλλά σημείωσε ότι τα ποσά που έχουν δεσμευθεί στην Ελλάδα «κόβουν την ανάσα».

Ο Χόγιερ αναφέρθηκε και σε μια προσωπική του εμπειρία σε σχέση με την Ελλάδα. «Έζησα στην Ελλάδα ως μαθητής την εποχή της δικτατορίας και είμαι ιδιαίτερα περήφανος που η χώρα αυτή προχώρησε στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου, έγινε μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Έχω προσωπική δέσμευση με την Ελλάδα. Η ΕΤΕπ είναι παρούσα στην Ελλάδα από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top