H Ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο βλέπει 32 κανάλια αλλά ο Ν. Παππάς μόνο 6!

Η ΝΔ τονίζει ότι μετά τις τελε��ταίες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις ο κ. Παππάς οφείλει να πάρει θέση

​Διαψεύδονται σήμερα οι ισχυρισμοί του υπουργού επικρατείας Νίκου Παππά, ότι στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη είναι περιορισμένος ο αριθμός των ιδιωτικών καναλιών.

Συμφώνα με έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο που αποκαλύπτει η ιστοσελίδα liberal.gr, στη Γερμανική επικράτεια λειτουργούν 32 ιδιωτικοί σταθμοί και όχι 6 όπως ισχυρίζεται.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στην Αυγή της Κυριακής επιμένει πως η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι εφαρμογή της νομιμότητας και όχι παρέμβαση, την ώρα που οι συνταγματολόγοι προερχόμενοι ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης.

Η επιστολή από την ελληνική πρεσβεία του Βερολίνου που έλαβε ο υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς και δημοσιεύει το liberal.gr είναι η απάντηση στο δικό του ερώτημα για το τι καθεστώς ισχύει με τη ��ειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα λοιπόν με το έγγραφο, στη γερμανική επικράτεια λειτουργούν 57 τηλεοπτικοί σταθμοί που εκπέμπουν με ψηφιακή επίγεια ευρυεκπομπή εκ των οποίων οι 7 είναι συνδρομητικοί και οι 50 ελεύθερης πρόσβασης. Από αυτούς, οι 32 ανήκουν σε ιδιώτες και οι 18 είναι δημόσιοι.

Ο κ. Παππάς για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του ότι και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες ο αριθμός των τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας είναι περιορισμένος, έδωσε στη δημοσιότητα έναν πίνακα με το τι ισχύει σε κάποιες χώρες παραπέμποντας σε συγκεκριμένη πηγή από την οποία άντλησε τα στοιχεία.

Όμως αυτό που μάλλον δεν είδε εκεί είναι ότι οι μικροί αριθμοί αδειών αφορούν μονό στη�� πολυπλεξία. Αν προχωρούσε λίγο πιο κάτω θα διαπίστωνε πως κάθε πολυπλέκτης αντιστοιχεί σε περισσότερα από ένα κανάλια, έτσι υπάρχουν χώρες που έχουν έως και 90 κανάλια όπως δείχνει ο πίνακας.

tyjite.jpg

Ανακοίνωση της ΝΔ για τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά

«Ο υπουργός Επικρατείας κ. Παππάς συνελήφθη για ακόμη μία φορά ψευδόμενος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι μετά τις τελευταίες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις (για τον αριθμό των καναλιών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες) ο κ. Παππάς οφείλει να πάρει θέση.

«Αντί να απαντάει με διαρροές και ενημερωτικά σημειώματα, καλό θα είναι να μας πει αν πράγματι τα στοιχεία που χρησιμοποίησε στη Βουλή των Ελλήνων είναι αναληθή, όπως αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα. Αν δεν απαντήσει άμεσα και συγκεκριμένα, όπως έχει υποχρέωση, τότε θα είναι εκτεθειμένος πρωτίστως στους πολίτες», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Για καθεστώς ανομίας και διαπλοκής κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στην ΑΥΓΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ:

«Η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου δεν είναι παρέμβαση, είναι εφαρμογή της νομιμότητας. Επιδιώξαμε η ρύθμιση αυτή να γίνει με συναινετικό τρόπο. Δεν θα επιτρέψουμε όμως στην αντιπολίτευση να μπλοκάρει τη διαδικασία για να διατηρηθεί ανέπαφο το σημερινό αμαρτωλό καθεστώς».

Όμως οι καθηγητές συνταγματικού Δικαίου επισημαίνουν ότι η επίμαχη διάταξη που περιορίζει τον αριθμό των καναλιών και αφαιρεί αρμοδιότητες από το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο, είναι αντίθετη στο Σύνταγμα.

Υπολογίζεται ότι εάν η κυβέρνηση αδειοδοτήσει μόνο 4 τηλεοπτικούς σταθμούς αυτό θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλους τους κλάδους εργαζομένων του τηλεοπτικού χώρου. Κάτι που επισημαίνουν και οι τεχνικοί της ιδιωτικής τηλεόρασης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Με δεδομένο την ύπαρξη τεσσάρων μόλις καναλιών και με το κατώτατο όριο εργαζομένων στους 400 η κυβέρνηση εξασφάλισε 1600 θέσεις εργασίας την στιγμή που σήμερα στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς δουλεύουν πάνω από 2.500 άτομα. Χίλιες απολύσεις δηλαδή με το καλημ��ρα. Όταν έκλεισε η ΕΡΤ απολύθηκαν σε μια νύχτα 2.500 εργαζόμενοι και δικαίως φωνάζαμε όλοι μαζί. Με την απόφαση σας θα χάσουν τη δουλειά τους 1.000 εργαζόμενοι. Μην δημιουργήσετε μια νέα ΕΡΤ στον ιδιωτικό τομέα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΤΙΤΑ.

«Τη θέλουμε την διευθέτηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου που είναι σε εκκρεμότητα εδώ και 15 χρόνια αλλά θα αγωνιστούμε για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, κ. Σταμάτης Νικολόπουλος.

Οι 6 τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας χαρακτηρίζουν συκοφαντία τα όσα ειπώθηκαν από κυβερνητικά κυρίως στελέχη περί δήθεν ανεξόφλητων οφειλών τους.

«Κανένας σταθμός από τα μέλη μας δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ούτε ένα ευρώ στο δημόσιο, στα ασφαλιστικ�� ταμεία και στις τράπεζες. Τούτο αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι και οι έξι εταιρείες διαθέτουν φορολογική, ασφαλιστική και τραπεζική ενημερότητα», σημειώνει η ΕΙΤΗΣΕΕ.

Επιπλέον επισημαίνουν πως εξυπηρετούν τα τραπεζικά τους δάνεια γι’ αυτό και κανένα δεν βρίσκεται στην κατηγορία των λεγόμενων κόκκινων δανείων.

«Συνεπώς τα όσα λέγονται κατά κόρον - δυστυχώς και δια στόματος Πρωθυπουργού - περί οφειλών και αλλά τινά σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις των έξι σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας συνιστούν συκοφαντία, συνειδητή παραπλάνηση των πολιτών και εκτόξευση λάσπης στον ανεμιστήρα έναντι εταιρειών που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και συμβάλουν στην εθνική οικονομία» προσθέτει η ΕΙΤΗΣΕΕ.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top