Φοβάται τα "κίτρινα γιλέκα" η γαλλική κυβέρνηση

Φωτογραφια αρθρογραφου
Αρθρογράφος

Το κίνημα "γεννήθηκε" από τη δυσαρέσκεια για τις ανατιμήσεις στα καύσιμα

Φοβάται την αυριανή κινητοποίηση των «Κίτρινων Γιλέκων» η γαλλική κυβέρνηση. Το κίνημα "γεννήθηκε" απο τη δυσαρέσκεια για τις ανατιμήσεις στα καύσιμα και μετατράπηκε σε παν-γαλλική διαμαρτυρία για την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. 

Οι συμμετέχοντες στο κίνημα, που προέρχονται από όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους, φορώντας κίτρινα γιλέκα θα διαδηλώσουν, αύριο, σε ολόκληρη τη χώρα. 

Κυρίως, θα αποκλείσουν δρόμους και κεντρικούς άξονες. Ωστόσο,  θα συμμετέχουν και αστυνομικοί του δεύτερου μεγαλύτερου συνδικάτου αστυνομικών, που έχουν δηλώσει πως αύριο Σάββατο δε θα κόβουν κλήσεις. Μέρος στις κινητοποιήσεις παίρνουν και πολλοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, όπως υπάλληλοι σούπερ μάρκετ που θα απέχουν από την εργασία τους, με αποτέλεσμα αρκετά καταστήματα στην επαρχία να προειδοποιούν τους πελάτες τους πως θα παραμείνουν αύριο κλειστά

Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση επιχειρεί να διασπάσει το κίνημα, υποστηρίζοντας πως υποκινείται από την ακροδεξιά. Όμως, τη στήριξη τους προς τα Κίτρινα Γιλέκα έχουν εκφράσει το σοσιαλιστικό κόμμα, οι Ρεπουπλικανοί, η Ανυπότακτη Γαλλία, ο Εθνικός Συναγερμός και άλλοι. Επίσης η γαλλική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι θα επιβάλλει τσουχτερά πρόστιμα σε όσους στήσουν μπλόκα στους δρόμους. 

Όμως, ο κόσμος συνεχίζει να προετοιμάζεται απτόητος ενώ η πλειοψηφία των Γάλλων, το 73% σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού BFM, υποστηρίζει το κίνημα. 

Την ίδια ώρα, η κινητοποίηση πέρασε τα γαλλικά σύνορα και εξαπλώνεται στο Βέλγιο. Κίτρινα Γιλέκα φορούν και οι Βέλγοι που αναμένεται να κατέβουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν για τους ίδιους ακριβώς λόγους όπως και οι Γάλλοι γείτονες τους. 

Οι διοργανωτές του κινήματος «Κίτρινα Γιλέκα» φιλοδοξούν οι κινητοποιήσεις τους να έχουν διάρκεια και πέραν της 17ης Νοεμβρίου. Όμως στο παρελθόν ανάλογες λαϊκές διαμαρτυρίες όπως η «Ολονυχτία» δεν άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου... 

    
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top