Νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του ακαδημαϊκού κέντρου Brigham and Women’s Hospital, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα, έδειξε ότι όσοι λαμβάνουν επαρκή βιταμίνη D, επιβραδύνουν μια σημαντική βιολογική διαδικασία, η οποία συνδέεται άμεσα με τη γήρανση.
Ο λόγος για τα τελομερή, τα οποία λειτουργούν ως προστατευτικά «καλύμματα» του ανθρώπινου DNA και βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων μας, τα οποία με τα χρόνια έχουν την τάση να αποδυναμώνοντα και να συρρικνώνονται καθώς ωριμάζουμε. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα είδος βιολογικού «ρολογιού» και όσο μικρότερα είναι τα τελομερή τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος ορισμένων ασθενειών.
Εκεί έρχεται η βιταμίνη D, η οποία όταν ληφθεί σωστά, μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition. Όπως δήλωσε η δήλωσε η συνσυγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής στο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης, Τζο Αν Μάνσον: «Πιστεύουμε ότι αυτά τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα και δικαιολογούν περαιτέρω μελέτη. Ωστόσο, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να επαναληφθεί η μελέτη προτού αλλάξουμε τις γενικές οδηγίες για την πρόσληψη βιταμίνης D».
Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Η υπερβολική λήψη βιταμίνης D προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας
Οι ειδικοί συνιστούν η λήψη της βιταμίνης D να γίνεται με μέτρο, αφού η πλειονότητα των ανθρώπων λαμβάνει ήδη αρκετή ποσότητα μέσω της διατροφής και του ήλιου. Κι αυτό διότι η υπερβολική απορρόφηση βιταμίνης D από τον οργανισμό, ίσως προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας, οδηγώντας στη λεγόμενη υπερβιταμίνωση D ή τοξικότητα από βιταμίνη D. Η συγκεκριμένη κατάσταση συνήθως προκαλείται από πολύ μεγάλες δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D και όχι από φυσική έκθεση στον ήλιο.
Κάποια από τα συμπτώματα της υπερβιταμίνωσης D είναι:
• Προβλήματα στο πεπτικό σύστημα: Συσσώρευση ασβεστίου στα νεφρά, κοιλιακό άλγος, διάρροια ή δυσκοιλιότητα
• Προβλήματα στο μυοσκελετικό σύστημα: Αποδυνάμωση των οστών, δερματικά εξανθήματα.
• Ψυχολογικά συμπτώματα: Σύγχυση, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη.
• Άλλα συμπτώματα: Εμετός, υψηλή αρτηριακή πίεση, απώλεια όρεξης, υπνηλία, έλλειψη συγκέντρωσης.
• Δυσλειτουργία των νεφρών: Η συσσώρευση ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει νεφρικές λίθους και νεφρική ανεπάρκεια.
• Δυσλειτουργία της καρδιάς: Η υπερβολική βιταμίνη D μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την καρδιακή λειτουργία.
Το «κλειδί» είναι η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή
Αν και η βιταμίνη D μπορεί να έχει οφέλη, η Μάνσον δήλωσε ότι δεν είναι πανάκεια. Υπάρχουν πολλές χρόνιες ασθένειες που δε φαίνεται να μειώνονται με την προσθήκη λήψης βιταμίνης D, είπε. «Τα συμπληρώματα διατροφής δε θα αντικαταστήσουν ποτέ την υγιεινή διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής, και έχουμε καταστήσει σαφές επανειλημμένα ότι η έμφαση πρέπει να δίνεται στη διατροφή. «Ωστόσο, η στοχευμένη συμπλήρωση της D για άτομα που έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής ή υψηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται σαφώς με τη φλεγμονή, είναι σημαντική».
Έχεις έλλειψη βιταμίνης D; Σε ποιες τροφές μπορείς να τη βρεις
Βιταμίνη D: Τι έδειξε η έρευνα σχετικά με τη μείωση του μήκους των τελομερών
Στη μελέτη που αφορά στη μείωση του μήκους των τελομερών συμμετείχαν 900 άτομα, κυρίως από τη Βοστώνη, των οποίων το μήκος των τελομερών στα λευκά αιμοσφαίρια αξιολογήθηκε κατά την έναρξη της μελέτης και ξανά έπειτα από 2 και 4 χρόνια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο, όσοι έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D παρουσίασαν μείωση της συρρίκνωσης των τελομερών σε διάστημα τεσσάρων ετών.
Στον αντίποδα, η λήψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, δεν είχε παρουσίασε κάποιο εμφανές αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά το μήκος των τελομερών.
Πού συναντάμε στη φύση βιταμίνη D και σε ποιες τροφές
Ο ήλιος είναι φυσική πηγή βιταμίνης D, παρόλα αυτά, η υπερβολική έκθεσή μας σε αυτόν προκαλεί εγκαύματα. Μία καλή λύση είναι να συνδυάσετε την έκθεση στον ήλιο με προστασία και τη λήψη βιταμίνης D καταναλώνοντας τα παρακάτω τρόφιμα που τη συμπεριλαμβάνουν:
• Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης D, είτε πρόκειται για φρέσκο ψάρι είτε για κονσέρβα
• Στρείδια
• Γαλακτοκομικά ενισχυμένα με βιταμίνη D
• Χοιρινό κρέας
• Δημητριακά
• Μοσχαρίσιο συκώτι