Ερντογάν: Καμία συνάντηση με τον Μητσοτάκη εάν δε συνέλθει

Ο Τούρκος πρόεδρος εκτόξευσε νέα «πυρά» κατά της Αθήνας

Επίθεση κατά της Ελλάδας και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε και χθες ο Ερντογάν, στο τέλος της Συνόδου Κορυφής. «Δεν επιτρέπεται να εξοπλίζονται τα νησιά», επιμένει ο Τούρκος πρόεδρος.

Αποκλείει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτοξεύοντας παράλληλα νέα «πυρά» κατά της Αθήνας. 

Συγκεκριμένα, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Μαδρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «η στάση του ατόμου που βρίσκεται στην ηγεσία της Ελλάδας έχει ήδη φανερωθεί», αναφερόμενος στον πρωθυπουργό.

Νέα επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη: «Δεν μπορείς να εξοπλίζεις τα νησιά»

Μάλιστα, έκανε λόγο, για προσπάθειες διαμεσολάβησης από ηγέτες της Συμμαχίας προκειμένου να υπάρξει συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, απορρίποντας, ωστόσο, εκ νέου ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Απέναντι σε αυτή τη στάση, βάζουν κάποιους μεσάζοντες. Στις συναντήσεις που είχα, σχεδόν όλοι οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί προέβαλαν μια προσέγγιση του τύπου “εμείς θα κάνουμε τη διαμεσολάβηση, να τους φέρουμε να συναντηθούν. Έστω να είχατε μια συνάντηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους”».

Τζο Μπάιντεν: Υπέρ της αναβάθμισης των F-16 για την Τουρκία

Ακόμη, έκανε λόγο για βήματα από την πλευρά της Ελλάδα που δείχνουν ότι η Αθήνα «δεν έχει καλές προθέσεις».

Χαρακτηριστικά, ανέφερε, σύμφωνα με την Καθημερινή:

«Και τους είπαμε: Συγγνώμη, δεν έχουμε χρόνο για αυτή τη συνάντηση στην παρούσα φάση… Γιατί είναι προφανές πώς αυτή τη στιγμή στρατιωτικοποιούν τα νησιά. Από την άλλη, παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας. Αυτός που θα ευθυγραμμιστεί τώρα μαζί μας, θα μας προκαλέσει παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας; Και στα νησιά, προσπαθεί να μας δώσει σήμα και από εκεί, χτίζοντας τσιμεντένια καταφύγια και σκάβοντας λάκκους. Δεν έχει καλές προθέσεις. Δεν θα έκανε αυτά τα βήματα αν είχε καλές προθέσεις».

ΝΑΤΟ: Πώς «μεταφράζει» η Αθήνα τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος κατέληξε λέγοντας πως:

«Εφόσον τα έχει κάνει όλα αυτά, λυπάμαι, δεν μπορούμε και δεν θα πραγματοποιήσουμε τη Σύνοδο του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου, μία φορά φέτος. Και θα πρέπει τώρα να περιμένει τις εξελίξεις στην Τουρκία. Αφήστε τον να συμμαζευτεί. Αν δεν συμμαζευτεί, δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε».

Νέες δηλώσεις Ερντογάν για Σουηδία, Φινλανδία, Ελλάδα

Η συμφωνία που υπογράφηκε με τη Φινλανδία και τη Σουηδία για την άρση του βέτο της Τουρκίας στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ δεν είναι το τέλος της υπόθεσης και υποχρεώνει τις δύο σκανδιναβικές χώρες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, ανέφερε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ακόμη πως είναι έτοιμος να επαναφέρει τη θανατική ποινή στην Τουρκία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεψε στη χώρα του μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Ερντογάν δήλωσε πως το τουρκικό κοινοβούλιο δεν χρειάζεται να βιαστεί για να εγκρίνει τις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα θα πρέπει πρώτα να δει αν οι δύο χώρες θα τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη της Άγκυρας, περιλαμβανομένης της έκδοσης των υπόπτων που ζητεί η Τουρκία, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

«Αυτό θα πρέπει να είναι σαφές: οι υπογραφές αυτές δεν σημαίνουν πως το θέμα τελείωσε... Χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου μας, αυτό δεν τίθεται σε εφαρμογή. Έτσι δεν υπάρχει ανάγκη να βιαστούμε», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Η μπάλα είναι τώρα στην περιοχή τους. Η Σουηδία και η Φινλανδία δεν είναι αυτή τη στιγμή μέλη του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την έκδοση υπόπτων, ο Ερντογάν δήλωσε πως, αν οι σκανδικαβικές χώρες δεν στείλουν αυτά τα άτομα στην Τουρκία, «τότε θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο μέσω των θεσμών και των μονάδων μας».

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το NTV, πως είναι αδύνατο να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αν ο Έλληνας ηγέτης δεν «συνέλθει».

Ο ίδιος είπε ακόμη, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι θα ενέκρινε πιθανόν την επαναφορά της θανατικής ποινής, αν το κοινοβούλιο του υπέβαλε σχετικό νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ερντογάν δήλωσε το σαββατοκύριακο ότι η Τουρκία μπορεί να εξετάσει την επαναφορά της ποινής του θανάτου, την οποία κατήργησε το 2004, αφού ο πρόεδρος είχε θέσει νωρίτερα το ζήτημα αυτό σε σχέση με τους εμπρησμούς δασών. Ο εθνικιστής σύμμαχός του Ντεβλέτ Μπαχτσελί είχε υποστηρίξει την ιδέα και είχε πει πως η θανατική ποινή θα πρέπει να επεκταθεί και στην τρομοκρατία, το βιασμό και τις γυναικοκτονίες.

«Αν είναι απαραίτητο, αυτό θα πρέπει να επανέλθει στην ατζέντα και να γίνει συζήτηση. Θα πρέπει να δούμε τι θα βγει απ' αυτή τη συζήτηση», φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν.

«Το έχω πει και νωρίτερα, αν το κοινοβούλιο πάρει μια τέτοια απόφαση ως αποτέλεσμα της δουλειάς του υπουργείου Δικαιοσύνης μας, θα εγκρίνω αυτή την απόφαση», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top