Γέφυρα συνεργασίας Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας για ενέργεια

Σαουδάραβας υπουργός: «Η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες»

Ως «πύλη εισόδου» για την Ευρώπη χαρακτήρισε ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al Falih την Ελλάδα.

Ο Khalid Al Falih, ο οποίος είναι επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας που βρίσκεται στη χώρα μας στο πλαίσιο του Ελληνοσαουδαραβικού  Επιχειρηματικού Φόρουμ και συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε – σε συνέντευξη στην Ημερησία – πως «βλέπουμε τη Σαουδική Αραβία και την Ελλάδα σαν δυο χώρες που ευθυγραμμίζονται και συμπληρώνει η μία την άλλη».

Σήμερα, θα υπογραφεί η μεγάλη συμφωνία, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, για την κατασκευή broadband καλωδίου οπτικών ινών μεταφοράς δεδομένων από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα.

Με τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκε ο Μητσοτάκης

«Οι εταιρείες μας θα υπογράψουν συμφωνία για την υλοποίηση οπτικού καλωδίου μεταφοράς δεδομένων (από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα) και πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσουν μελέτες σκοπιμότητας και για την ηλεκτρική διασύνδεση των δυο χωρών», δήλωσε.

Ριάντ και Αθήνα χτίζουν γέφυγες συνεργασίας και στην ενέργεια, κυρίως στο μέτωπο των ΑΠΕ και του πράσινου υδρογόνου, ενώ το επόμενο βήμα είναι η διερεύνηση της διασύνδεσης των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος των δυο χωρών, πιθανότατα μέσω και του υποθαλάσσιου καλωδίου που προωθεί ήδη η Ελλάδα με την Αίγυπτο.

«Στη σέντρα» βγάζει τους Τούρκους η Ελλάδα για τις προκλήσεις 

Με τον τρόπο αυτό η Σαουδική Αραβία «κοιτά» προς την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, που επιζητά την ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία.

«Βλέπουμε την Ελλάδα στην πραγματικότητα σαν μια περιοχή που έχει πολλές δυνατότητες» υπογράμμισε ο Khalid Al Falih και πρόσθεσε: «Εχετε τη θάλασσα, τον ήλιο, τη γη και είστε μέρος της ΕΕ. Είναι πιθανόν κορυφαίες σαουδαραβικές εταιρείες που έχουν μια επιτυχημένη πορεία στην παραγωγή ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο, σε χαμηλό κόστος, να αναπαράγουν την επιτυχία τους εδώ στην Ελλάδα, όπως  επίσης να διασυνδέσουμε τα δίκτυά μας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Και κυρίως να χρησιμοποιήσουμε τη σύνδεση με την Ελλάδα, ώστε να απευθυνθούμε στην μεγάλη αγορά της ΕΕ και τις ευκαιρίες που αυτή προσφέρει».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top