Δένδιας: Διάλογος «κωφών» με ευθύνη της Τουρκίας

Παναγιωτόπουλος: Στο τραπέζι η αγορά «ιπτάμενου τάνκερ» 

O Νίκος Δένδιας ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα υποκύψει στα νεο - oθωμανικά αιτήματα της Τουρκίας και πετά το μπαλάκι στην Άγκυρα που τορπιλίζει τον διάλογο. «Η Άγκυρα να αποδείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο. Αυτή την στιγμή, δυστυχώς, με υπαιτιότητά της, έχουμε διάλογο "κωφών"» τόνισε επίσης ο  Υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής». 

Δένδιας: Πρέπει η Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο

Αναφερόμενος στη σημερινή πολιτική της Τουρκίας, επισήμανε ότι  δυστυχώς δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική της προσέγγισης με την ΕΕ και ότι με τη νεο-οθωμανική επεκτατική πολιτική της έχει καταφέρει να έχει προβλήματα με το σύνολο σχεδόν των κρατών της άμεσης γειτονιάς της. Τις τουρκικές ενέργειες, τις χαρακτηρίζει εντελώς απαράδεκτες και τόνισε πως καταπατούν κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και της κοινής λογικής. Υπενθύμισε πως ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα - ήταν η παρενόχληση τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Τουρκία του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo», το οποίο βρισκόταν εντός οριοθετημένης ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης, με τον ισχυρισμό ότι το εν λόγω σημείο αποτελεί τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε στη Βόρεια Μακεδονία, τις άλλες χώρες τις περιοχής, τους διεθνείς συνομιλητές και κυρίως στους Ευρωπαίους εταίρους, πως το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην ΕΕ. «Η ευρωπαϊκή προοπτική και η ίδια η ενταξιακή διαδικασία είναι αυτή που θα εξασφαλίσει στις χώρες και στους λαούς της περιοχής τη σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη, την ευημερία, τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να προχωρήσει μπροστά η περιοχή» επεξηγεί χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Δένδιας για Βόρεια Μακεδονία: Οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι στην περιοχή δραστηριοποιούνται και άλλες δυνάμεις, πέραν των ευρωπαϊκών, οι οποίες έχουν ως στόχο να απομακρύνουν τα Δυτικά Βαλκάνια από την Ευρώπη, προσφέροντας δήθεν αναπτυξιακή βοήθεια, στρατιωτική συνεργασία, ακόμα και συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και μάλιστα μέσω φορέων που έχουν περισσότερη σχέση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και ελάχιστη έως καθόλου σχέση με ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο εκπαίδευσης. Δυνάμεις οι οποίες επικαλούνται κάποιες δήθεν κοινές ιστορικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις με τις χώρες και τους λαούς της περιοχής, αλλά στην ουσία προωθούν ακραίες ιδεολογίες και αποσταθεροποιητική ατζέντα, όπως προσθέτει.

Ελληνογαλλική άσκηση  στα ανοιχτά της Κρήτης 

«Ελλάς-Γαλλία-συμμαχία» σε θάλασσα και αέρα. Η ελληνική φρεγάτα «Θεμιστοκλής» και η γαλλική «Οβέρν»  εκτελούν πολλαπλά σενάρια συνεργασίας, ελιγμών και αντιαεροπορικού πολέμου ανοιχτά της Κρήτης, ενώ στην εξίσωση μπαίνουν και ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη. 

Στο τραπέζι F35 και αγορά «ιπτάμενου τάνκερ»

Την ίδια ώρα η Πολεμική Αεροπορία εξοπλίζεται. Όπως αποκάλυψε το Star και ο Κώστας Συμεωνίδης, η Αθήνα εξετάζει την αγορά 20 υπερσύχρονων αμερικανικών F-35, τα οποία η Τουρκία έχει αποκλειστεί, και γι' αυτό τις επόμενες μέρες έρχονται στην Αθήνα Αμερικανοί αξιωματούχοι. Η θωράκιση των ελληνικών φτερών, όμως, δεν σταματά εκεί. 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε σήμερα: «Κι αν θα χρειαζόμασταν και ένα «βενζινάδικο στα σύννεφα» θα προχωρούσαμε και στην απόκτηση ενός αεροσκάφους εναέριου εφοδιασμού. Αυτό θα μας το πει βέβαια η Στρατιωτική Ηγεσία κι αν μας το ζητήσει, θα δρομολογήσουμε κι αυτό». 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top