Δακτύλιος 2021: Ποιοι εξαιρούνται από την απαγόρευση κυκλοφορίας

Εκδόθηκε η ΚΥΑ  - Ψηφιακά η έκδοση άδειας δακτυλίου 

Το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για την επιστροφή του δακτυλίου στο κέντρο της πρωτεύουσας (15/10/2021)  

Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων Υπουργείων για το μέτρο της εκ περιτροπής κυκλοφορίας αυτοκινήτων στον δακτύλιο της Αθήνας, το οποίο επανέρχεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα  25 Οκτωβρίου, με τις εξαιρέσεις που προβλέπονται.      

Οριστικό: Ποια αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν ελεύθερα στον δακτύλιο

 

Οι εξαιρέσεις για τον δακτύλιο 
 

Από την εφαρμογή των μέτρων εξαιρούνται συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΚΥΑ: 

Δακτύλιος: Επιστρέφει στις 25 Οκτωβρίου

  • Τα αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών, Ο.Τ.Α, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των Υπηρεσιών αυτών, τους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών, εκπροσώπους του Τύπου με περιορισμό ανά ΜΜΕ κ.α.
  • Αυτοκίνητα ιατρών, με το ειδικό σήμα του οικείου Ιατρικού Συλλόγου και μόνο επιβάτη τον ίδιο, για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.
  • Αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου, τα οποία φέρουν ειδικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας, εφ’ όσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν.
  • Αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑΜΕΑ, καθώς και αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή ΑΜΕΑ), με αντίστοιχη βεβαίωση.
  • Αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων, ή αγγειοκαρδιοχειρουργικών υλικών, ή υλικών οστεοσυνθέσεως, ή ανταλλακτικών τεχνητών νεφρών, ή βιολογικών υγρών ασθενών, με μόνιμα εμφανή σήματα της επιχείρησης και εφ’ όσον μεταφέρουν τα πιο πάνω υλικά.
  • Αυτοκίνητα φυσιοθεραπευτών που προσφέρουν υπηρεσίες σε κατάκοιτους.
  • Αυτοκίνητα εν ενεργεία δικαστικών με έδρα εργασίας ή κατοικία εντός του δακτυλίου, εφόσον οδηγούνται από τους ίδιους.
  • Εκπαιδευτικά αυτοκίνητα των επαγγελματιών εκπαιδευτών, που έχουν την έδρα τους εντός του δακτυλίου.

Ψηφιακή έκδοση άδειας δακτυλίου 

Για τη χορήγηση του ειδικού σήματος για τους κατόχους των ΙΧ που κινούνται ελεύθερα στο δακτύλιο (αυτοκίνητα EURO 6 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g/km, καθώς και όλα τα οχήματα τεχνολογίας, ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και οχήματα υγραερίου εκ κατασκευής) δημιουργείται ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

«Όχι» από την κυβέρνηση για διόδια στο κέντρο της Αθήνας

Ο ιδιοκτήτης του ΙΧ θα εισέρχεται στην εφαρμογή με το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος του. Το ειδικό σήμα θα φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο ιδιοκτήτης του ΙΧ θα μπορεί είτε να εκτυπώσει το σήμα είτε να το έχει στο κινητό του, για να το επιδεικνύει σε έλεγχο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι υπόλοιπες άδειες κυκλοφορίας στο δακτύλιο χορηγούνται μετά από αίτηση των δικαιούχων προς τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Τα όρια του δακτυλίου

Ο δακτύλιος έχει ως εξωτερικό όριο από τις λεωφόρους και οδούς (επί των οποίου επιτρέπεται η κυκλοφορία) :

Λεωφόρος Αλεξάνδρας–Ζαχάρωφ−Λ.Μεσογείων–Φειδιππίδου–Μιχαλακοπούλου−Σπύρου Μερκούρη–Βρυάξιδος–Υμηττού−Ηλ. Ηλιού–Ανδρ. Φραντζή−Λ. Ανδρ. Συγγρού –Χαμοστέρνας–Πειραιώς− Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως − Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη–28ης Οκτωβρίου (Πατησίων)–Λ. Αλεξάνδρας.

Τα μέτρα δεν ισχύουν στις επίσημες αργίες και στις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ εφ’ όσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι, τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας μπορούν να αρθούν με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top