Τριπλό ανάχωμα από Ελλάδα - Κύπρο - Αίγυπτο στην τουρκική επιθετικότητα  

Κοινό μέτωπο απέναντι στις γεωτρήσεις και έρευνες της Τουρκίας  

Ανάχωμα στην αναθεωρητική και επιθετική πολιτική της Άγκυρας, ύψωσαν από την Αθήνα οι ηγέτες Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, ενώ υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες, όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Γιώργος Ευγενίδης από το Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί συναντήθηκαν το βράδυ της Τρίτης ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.   

τριμερής Ελλάδα Κύπρος Αίγυπτος

Από την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στην Αθήνα  (Πηγή Ευρωκίνηση)  

Όπως αποτυπώθηκε και στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής που έγινε σήμερα το πρωί, Ελλάδα-Κύπρος και Αίγυπτος διατηρούν κοινό μέτωπο κόντρα στην τουρκική προκλητικότητα και στις μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ. Η σχέση Ελλάδας και Αιγύπτου είναι, ούτως ή άλλως, στρατηγική, όπως μαρτυρά η πρόσφατη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης, ενώ οι τρεις ηγέτες μέσω της Διακήρυξης της Τριμερούς ξεκαθάρισαν ότι οι προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας δεν είναι ανεκτές.

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Αναστασιάδη

Η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου (Πηγή Ευρωκίνηση) 

Μέτωπο απέναντι στις τουρκικές γεωτρήσεις και έρευνες

Ο Γ. Ευγενίδης ανέφερε επίσης ότι είναι σημαντική και η δέσμευση της Αιγύπτου στην εναντίωση ως προς τις τουρκικές γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες, με δεδομένο ότι η Τουρκία προσπαθεί να την φλερτάρει, πλην όμως η Αίγυπτος επιμένει στη στρατηγική σχέση. Και, βεβαίως, ξεκαθαρίστηκε εκ νέου ότι ο τουρκολιβυκό Μνημόνιο είναι παράνομο και δεν παράγει νόμιμα αποτελέσματα. 

Συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κυπρου - Αιγύπτου

Δείγμα της κοινής στρατηγικής τοποθέτησης των τριών χωρών είναι η συμφωνία Ηλεκτρικής Διασύνεσης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, που εκτός της γεωπολιτικής αξίας, ειναι εναλλακτική και στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top