Σακελλαροπούλου για Φολέγανδρο: Να μην κυριαρχήσει η κουλτούρα της βίας

Εκφράζει την ανησυχία της για τα περιστατικά έμφυλης βίας στη χώρα μας

Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Το δικό της μήνυμα για την έμφυλη βία με αφορμή τη δολοφονία της 26χρονης Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο στέλνει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει πως το περιστατικό προκαλεί αποτροπιασμό και βαθιά θλίψη, ενώ σημειώνει πως «θα χρειαστεί χρόνος και μεγάλη προσπάθεια για να εξαλειφθούν τα στερεότυπα που πηγάζουν από την ανισότητα των φύλων και που δημιουργούν συλλογική ανεκτικότητα απέναντι σε πράξεις ηθικά και ποινικά κολάσιμες».

«Πέρα από την καταγγελία, πέρα από την τιμωρία, είναι αναγκαίο να σκεφτούμε, για μια ακόμη φορά, τις αιτίες που τα προκαλούν και να εργαστούμε αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της εξάλειψής τους», αναφέρει η ΠτΔ, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να επιτρέψουμε «στην κουλτούρα της βίας να κυριαρχήσει, ούτε να αφήσουμε στις οικογενειακές και προσωπικές σχέσεις να εμφιλοχωρεί η ανισότητα, η κακοποίηση και ο φόβος».

Φολέγανδρος: Έχασαν τον δρόμο, καυγάδισαν και τη σκότωσε

Ολόκληρη η ανάρτηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου:

Τα πρόσφατα περιστατικά έμφυλης βίας και γυναικοκτονίας μας έχουν αφήσει όλους άφωνους, συγκλονισμένους. Μας προκαλούν βαθύ αποτροπιασμό και ακόμη βαθύτερη θλίψη.

Τσίπρας: «Άλλη μια γυναικοκτονία για την οποία ευθύνεται μία κακιά στιγμή»

Ταυτόχρονα όμως, γεννούν σοβαρές ανησυχίες για την έκταση των φαινομένων αυτών στη χώρα μας. Πέρα από την καταγγελία, πέρα από την τιμωρία, είναι αναγκαίο να σκεφτούμε, για μια ακόμη φορά, τις αιτίες που τα προκαλούν και να εργαστούμε αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της εξάλειψής τους.

Γεννηματά για Φολέγανδρο: «Ο φόβος για τις γυναίκες είναι μέσα στα σπίτια»

Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έγκαιρες προληπτικές παρεμβάσεις, στην οικογένεια, στο σχολείο, στους χώρους εργασίας. Με τη διαπαιδαγώγηση από την πιο τρυφερή ηλικία, με την ευαισθητοποίηση στο πλαίσιο των δομών εκπαίδευσης, με τη μηδενική ανοχή ακόμη και στη βία χαμηλής έντασης, όποτε και όπου γίνεται αντιληπτή.

Θα χρειαστεί χρόνος και μεγάλη προσπάθεια για να εξαλειφθούν τα στερεότυπα που πηγάζουν από την ανισότητα των φύλων και που δημιουργούν συλλογική ανεκτικότητα απέναντι σε πράξεις ηθικά και ποινικά κολάσιμες.

Δεν πρέπει όμως να επιτρέψουμε στην κουλτούρα της βίας να κυριαρχήσει, ούτε να αφήσουμε στις οικογενειακές και προσωπικές σχέσεις να εμφιλοχωρεί η ανισότητα, η κακοποίηση και ο φόβος.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top