Μητσοτάκης: Έρχονται προνόμια για τους εμβολιασμένους την επόμενη εβδομάδα

Για τη μετάλλαξη Δέλτα μία λύση υπάρχει, ο εμβολιασμός, είπε ο πρωθυπουργός

«Όσοι είναι ανεμβολίαστοι, κινδυνεύουν» ήταν το μήνυμα, που έστειλε – για ακόμη μία φορά – ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία «προελαύνει» στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός.

«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς. Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στη χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Γκάζι» σε εμβολιασμό για να αποφύγουμε την επιστροφή σε αυστηρότερα μέτρα

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να καταλάβει κανείς την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, αρκεί να δει τα στοιχεία από τα νοσοκομεία, που δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι.

Μητσοτάκης: «Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε»

«Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ιδεολόγικά αρνητές και διαφωνώ κάθετα μαζί τους, αλλά δεν είναι πολλοί.  Δεν είναι κοινωνικά υπεύθυνη συμπεριφορά να περιμένουν κάποιοι να εμβολιαστούν άλλοι πρώτα και να το κάνουν μετά. Έχουμε επιλογές σε εμβόλια», σημείωσε.

Σύντομα τα προνόμια σε εμβολιασμένους

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν σύντομα προνόμια για τους εμβολιασμένους, τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν και ως κίνητρο για όσους αντιμετωπίζουν ακόμη με επιφύλαξη τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό.

«Ναι» από Μητσοτάκη σε διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους

«Υπομονή έως την ερχόμενη εβδομάδα», απάντησε χαρακτηριστικά σε σχετική ερώτηση.

«Εφικτός ο στόχος να μην έχουμε άλλα lockdown»

Eφικτό χαρα κτήρισε τον στόχο να μην έχουμε άλλα lockdown ο πρωθυπουργός, αφήνοντας, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρω, εάν χρειαστεί, για να αντιμετωπιστούν τοπικές εξάρσεις κρουσμάτων.

«Είναι απολύτως εφικτός ο στόχος να μην ξανακλείσουμε. Έχουμε κάνει ότι έπρεπε ως κυβέρνηση. Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο στόχο μας, γιατί έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Καταλαβαίνω όσους εξέφρασαν έναν πρώτο ενδοιασμό.Μπορώ να δεχτώ και όσους είναι ιδεολογικά αρνητές. Δεν θεωρώ ότι είναι κοινωνικά υπεύθυνη η συμπεριφορά εκείνων που περιμένουν τους άλλους και δεν εμβολιάζονται οι ίδιοι. Πλέον υπάρχει επιλογή όλων των εμβολίων και ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του πια. Είμαι πολύ αισιόδοξος για την εξέλιξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τοπικές εξάρσεις. Υπάρχει μία απάντηση μόνο και αυτή είναι ο εμβολιασμός», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Τι είπε για το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο

Σχετικά με το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο, τα οποία γίνονται αποδεκτά από τη χώρα μας για τους ξένους τουρίστες, που φθάνουν, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «πράγματι, η η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στο ότι υπάρχουν χώρες, που δέχονται το Sputnik, και άλλες που δεν το δέχονται».

«Καμπανάκι» για τέταρτο κύμα κορωνοϊού από Σεπτέμβριο

«Καλυπτόμαστε ως Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό κανονισμό, που έχει αναγνωρίσει και τα δύο εμβόλια. Εάν η Γερμανία είχε αντιρρήσεις θα τις έθετε κατά την οριοθέτηση του κανονισμού», είπε, εξηγώντας ότι η Ελλάδα κάνει επιπρόσθετους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σύνορά της.

«Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η γενικότερη εκτίμηση για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι θετική, σημειώνοντας πως πιστεύει πως είναι θετικές και οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία.

Όπως εξήγησε πολύ σύντομα θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις από το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης, ίσως και στα τέλη Αυγούστου.

«Πολύ θετικό θα είναι το αποτύπωμα ιδίως σε ό,τι αφορά την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου, που παρεχώρησε, μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Τι είπε για Τουρκία και Κυπριακό

Την ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα για την Τουρκία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός.

«Είμαι ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία. Υπενθυμίζω πως ο πυρήνας της διττής προσέγγισης προς την Τουρκία εμπερικλείεται στο εδάφιο, όπου γίνεται λόγος για προώθηση της θετικής ατζέντας με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απαράβατη γραμμή» το να μην εργαλειοποιεί η Τουρκία το μεταναστευτικό, καλώντας την Άγκυρα να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης, «όπως το να δεχθεί τα 1.450 άτομα, των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα».

«Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία σε πνεύμα καλής θέλησης στο μεταναστευτικό. Πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο πεδίο έχουμε κοινά συμφέροντα», σημείωσε.

«Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, μας καλύπτει επίσης το κείμενο συμπερασμάτων» είπε, τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επεσήμανε πως με επιμονή δική του και του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, «το Συμβούλιο επαναλαμβάνει πως οι εκλογές στη Λιβύη πρέπει να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου, να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις».

Συνομιλία στο όρθιο με τον ηγέτη των τουρκυπρίων

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης είχε σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Ο Τατάρ μετά από τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες συνομίλησε στο όρθιο με τον πρωθυπουργό.

Ο Τατάρ στην συνομιλία ανέφερε πως η διαδικασία στην Κύπρο πλέον πρέπει να πάρει τον δρόμο των δύο κρατών και τόνισε ότι αυτό θα φέρει ειρήνη στη Μεσόγειο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top