Το «πείραμα» της Αστυπάλαιας: Στο νησί σήμερα ο Μητσοτάκης

Το project για την μετατροπή της στο πρώτο «πράσινο» νησί της Μεσογείου

Αστυπάλαια Project

Στην Αστυπάλαια, για την παρουσίαση του πρωτοποριακού προγράμματος, που θα μετατρέψει το νησί σε «πράσινο», θα βρεθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Volkswagen Dr. Herbert Diess, θα βρεθούν στο νησί, μετά την πρόσκληση του Δημάρχου Αστυπάλαιας Νίκου Κομηνέα και του Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του έργου «Smart & Sustainable Island».

Μνημόνιο συνεργασίας με την Volkswagen υπογράφει ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Dr. Herbert Diess στις 15:20, ενώ στις 16:30 θα παραβρεθεί στην παράδοση δωρεάς υπηρεσιακών αυτοκινήτων και φορτιστών από την Volkswagen στις τοπικές αρχές (Αστυνομία, Λιμενικό), επτά μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Volkswagen.

Γενναίο πρόγραμμα στήριξης για Τουρισμό: Έως 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση

Στις 17:30, ο κ. Μητσοτάκης θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση με θέμα «Astypalea: smart & sustainable island – Progress Report, from vision to action».

Αστυπάλαια Μητσοτάκης

Έτοιμα προς παράδοση είναι τα πρώτα υπηρεσιακών ηλεκτρικά αυτοκινήτων από την Volkswagen στις τοπικές αρχές (Αστυνομία, Λιμενικό) / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Εκεί ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει επίσης την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-astypalea, που θα επιτρέπει στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις του νησιού να λάβουν σημαντικές επιδοτήσεις για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων.

Μητσοτάκης για τουρισμό: Αναμένουμε πάνω από 50% αύξηση φέτος  

Παράλληλα, θα αναφερθεί και σε νησιά, που σε επόμενη φάση θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αστυπάλαιας με ανάλογα project.

Tι είναι το «project» για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου

Στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 70% στο τέλος του έργου και στην περικοπή του ενεργειακού κόστους κατά 25%, αποσκοπεί το πρόγραμμα μετατροπής της Αστυπάλαιας σε πρότυπο ηλεκτροκίνησης, σε συνεργασία με την Volkswagen. Παράλληλα θα λειτουργήσει πιλοτικά για την αλλαγή του μοντέλου ηλεκτροπαραγωγής σε μικρά ή απομακρυσμένα νησιά.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους στρατηγικούς στόχους της Ελλάδας για πράσινη μετάβαση και ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ η αποτίμηση των πρώτων βημάτων του προγράμματος θα γίνει σήμερα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον CEO του ομίλου Volkswagen δρ. Herbert Diess στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στο νησί.

Αστυπάλαια Project

Στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 70% στο τέλος του έργου και στην περικοπή του ενεργειακού κόστους κατά 25%, αποσκοπεί το πρόγραμμα μετατροπής της Αστυπάλαιας σε πρότυπο ηλεκτροκίνησης

Το πρόγραμμα για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου, εδράζεται ουσιαστικά σε τέσσερις πυλώνες:

- Πρώτος πυλώνας είναι η αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων, ιδιωτικών και δημόσιων, με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Στο εγχείρημα αυτό συμβάλλει επίσης το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρονικών αυτοκινήτων "e-astypalea", το οποίο ταυτόχρονα καλύπτει την εγκατάσταση μονάδων φόρτισης σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Αστυπάλαια Μητσοτάκης

12 είναι οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, που παραδοθούν σε πρώτη φάση από τον ΔΕΔΔΗΕ / Πηγή φωτογραφίας: Intime

- Στόχος του δεύτερου πυλώνα είναι η αναδιάρθρωση των μετακινήσεων στο νησί. Θα επιτρέπει σε κατοίκους και επισκέπτες να παραγγέλνουν και να μοιράζονται ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα μέσω ψηφιακής εφαρμογής, ευέλικτα, ανάλογα με τις ανάγκες τους και για κάθε προορισμό στο νησί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν τις νυχτερινές ώρες, και θα εξαλειφθεί η απόλυτη εξάρτηση από ΙΧ και μισθωμένα αυτοκίνητα, ειδικά την τουριστική περίοδο.

- Οι αλλαγές που θα γίνουν θα υποστηριχθούν από τον τρίτο πυλώνα, ο οποίος προβλέπει τη σταδιακή εγκατάσταση μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση αποθέματος, αλλά και την αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου με τη βοήθεια του ΔΕΔΔΗΕ. Σε αυτή την περίπτωση, στόχος είναι οι ανανεώσιμες πηγές να καλύπτουν πάνω από το 80% των αναγκών του νησιού έως το 2026.

- Τέλος, ο τέταρτος πυλώνας αφορά την ολιστική βελτίωση του οδικού δικτύου με τελικό στόχο τη δυνατότητα ανάπτυξης οχημάτων που θα κινούνται χωρίς οδηγό.

Αστακός η Αστυπάλαια για την επίσκεψη Μητσοτάκη

Ήδη, από νωρίς το πρωί, η Αστυπάλαια θυμίζει «αστακό», καθώς είναι έντονη η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων για την παρουσία του πρωθυπουργού και των άλλων προσκεκλημένων.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί κατά μήκος του λιμανιού, στους δρόμους του νησιού, αλλά και μπροστά από το σήμα-κατατεθέν του όμορφου νησιού, τους 8 ανεμόμυλους στην κεντρική πλατεία.

Όλα είναι έτοιμα και για τους πρώτους (12 συνολικά) ηλεκτρικούς σταθμούς φόρτισης.

Αστυπάλαια Μητσοτάκης

Αστακός είναι η Αστυπάλαια ενόψει της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη - Κυκλωμένο στη φωτογραφία είναι ένας από τους πρώτους ηλεκτρικούς σταθμούς φόρτισης στο νησί / Πηγή φωτογραφίας: star.gr

Στη φωτογραφία του star.gr, βλέπεται έναν εξ αυτών πίσω από τους όμορφους ανεμόμυλους του νησιού.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top