Τσίπρας για σύνοδο κορυφής: Να βάλει βέτο ο Μητσοτάκης αν χρειαστεί

Γεννηματά: Να απαιτήσει κυρώσεις και εμπάργκο όπλων η κυβέρνηση

Αλέξης Τσίπρας

Να υπερασπίσει με όλα τα μέσα τα εθνικά συμφέροντα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, καλεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο facebook, σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις και το ζήτημα των κυρώσεων, ζητώντας ουσιαστικά να θέσει βέτο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον το κείμενο συμπερασμάτων δε θα ικανοποεί τις ελληνικές θέσεις.         

Μητσοτάκης: «Τώρα θα φανεί αν είμαστε πραγματικά αξιόπιστοι ως Ευρώπη»

Δείτε την ανάρτηση ΄στο facebook

Πρόκληση από ΓΓ ΝΑΤΟ: Μήνυμα υπέρ Τουρκίας και κατά κυρώσεων

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει συγκεκριμένα: 

«Τους τελευταίους τέσσερις μήνες η Τουρκία προέβη στις πιο προκλητικές και επιθετικές ενέργειες της τελευταίας 25ετίας έναντι της Ελλάδας, πραγματοποιώντας έρευνες μέχρι και λίγα ναυτικά μίλια έξω από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο. 

Σήμερα, έστω στην τρίτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συζητείται η Τουρκία, η ΕΕ οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων επιβάλλοντας κυρώσεις για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους-μέλους της. 

Όπως υπογράμμισα με την επιστολή μου προς τους ευρωπαίους ηγέτες στις 30 Σεπτεμβρίου, κανένας διάλογος με την Τουρκία δεν θα είναι βιώσιμος αν η ΕΕ δώσει το μήνυμα ότι υποχωρεί σε εκβιασμούς και προκλήσεις. Η ΕΕ δεν μπορεί να αποτελέσει ισχυρό διεθνή παίκτη αν δεν μπορεί να προστατέψει τα ίδια της τα μέλη και να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με μια σημαντική γειτονική χώρα που ευελπιστεί να  ενταχθεί στους κόλπους της.

Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να προασπίσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, με όλα τα διπλωματικά μέσα που έχει στη διάθεσή της».

Σύνοδος ΕΕ: Θα εργαστούμε για βελτίωση του προσχεδίου διαμηνύει το Μαξίμου   
 

Γεννηματά: Να απαιτήσει κυρώσεις και εμπάργκο όπλων ο Μητσοτάκης

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά αναφέρει σε δήλωσή της:  

«Το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν προβλέπει και πάλι κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Βρίσκεται ακόμη πιο πίσω και από τις χαλαρές αποφάσεις του Οκτωβρίου και οδηγεί σε νέα αναβολή κάθε ουσιαστικής συζήτησης για τον Μάρτιο. 

Αυτή η τακτική δίνει ουσιαστικά άφεση στην Τουρκική επιθετικότητα και αποθρασύνει την Τουρκία. Μπορεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάποιων χωρών, πλήττει όμως ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Ελλάδα πρέπει να απορρίψει ασυζητητί το συγκεκριμένο σχέδιο.

Ο κ. Μητσοτάκης να απαιτήσει ουσιαστικές κυρώσεις και εμπάργκο όπλων που θα αναγκάσουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Τέλος στην υποχωρητικότητα, είναι ώρα για αποφασιστική στάση».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top