Πρόκληση από ΓΓ ΝΑΤΟ: Μήνυμα υπέρ Τουρκίας και κατά κυρώσεων

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος» υποστήριξε!  

Η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την προσέλευσή του σήμερα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ  

Νέα πρόκληση από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αυτή τη φορά δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα των «ίσων αποστάσεων» από Ελλάδα – Τουρκία και ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς από την ΕΕ, την ίδια ημέρα που πραγματοποιείται σύνοδος κορυφής να μην επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα! 

Σύνοδος ΕΕ: Θα εργαστούμε για βελτίωση του προσχεδίου διαμηνύει το Μαξίμου

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον  Πορτογάλο Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόνστα, ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ επανέλαβε την εμπιστοσύνη του του στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 

Ο Γ.Γ. δήλωσε συγκεκριμένα: «Συζητήσαμε επίσης την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Αλλά έχουμε εργαστεί εδώ στο ΝΑΤΟ για να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Παραμένω αφοσιωμένος στην ενίσχυση αυτού του μηχανισμού. Μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για συνομιλίες για την επίλυση της υποκείμενης διαφοράς».

Μητσοτάκης: «Τώρα θα φανεί αν είμαστε πραγματικά αξιόπιστοι ως Ευρώπη»

«Η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι δύσκολη και οι σύμμαχοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους. Εξετάσαμε επίσης το ζήτημα στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα. Και το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα όπου μπορούμε επίσης να συζητήσουμε ανοιχτά, όταν υπάρχουν διαφορές, διαφωνίες μεταξύ συμμάχων, όπως βλέπουμε, για παράδειγμα, στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε.

«Ταυτόχρονα, νομίζω ότι όλοι πρέπει να αναζητήσουμε θετικές προσεγγίσεις, τρόπους αντιμετώπισης των διαφορών και εδώ στο ΝΑΤΟ, έχουμε δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη μείωση των κινδύνων και των ατυχημάτων μεταξύ δύο Συμμάχων του ΝΑΤΟ ,όταν βλέπουμε περισσότερη στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και χαιρετίζω το γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν συμμετάσχει σε αυτόν τον μηχανισμό αποσυμπίεσης και συμφώνησαν επίσης να ακυρώσουν ορισμένες στρατιωτικές ασκήσεις. Εργάζομαι για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε και να επεκτείνουμε αυτόν τον μηχανισμό αποσυμπίεσης, διότι πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποτρέψουμε περιπτώσεις και ατυχήματα μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ», ανέφερε.

«Πιστεύω επίσης ότι μέσω αυτών των τεχνικών συνομιλιών, των στρατιωτικών τεχνικών συνομιλιών στο ΝΑΤΟ σχετικά με την αποκλιμάκωση, μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε στο άνοιγμα του δρόμου για διαπραγματεύσεις, πολιτικές διαπραγματεύσεις, αντιμετώπιση των βασικών βασικών ζητημάτων, της κύριας διαμάχης. Φυσικά, οι σύμμαχοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους. Ταυτόχρονα, νομίζω ότι και οι σύμμαχοι συνειδητοποιούν ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, επειδή συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία. Και ήταν καθοριστική για την καταπολέμηση του ISIS, την απελευθέρωση του εδάφους του ISIS που ελέγχεται στο Ιράκ και τη Συρία», επισήμανε.

«Επίσης η Τουρκία είναι  σύμμαχος του ΝΑΤΟ που φιλοξενεί τον υψηλότερο αριθμό προσφύγων περίπου 4 εκατομμύρια και επίσης η Τουρκία είναι ο σύμμαχος που υπέστη τις περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις. Υπάρχουν λοιπόν διαφορές, υπάρχουν διαφωνίες, πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι συνειδητοποιούμε τη σημασία της Τουρκίας ως μέρος του ΝΑΤΟ και επίσης ως μέρος της δυτικής οικογένειας», κατέληξε.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top