Αντίστροφη μέτρηση για Σύνοδο Κορυφής και κυρώσεις στην Τουρκία

Στο τραπέζι και το εμπάργκο όπλων – Ποιες χώρες «βάζουν πλάτη» στην Άγκυρα

Η αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο Κορυφής ξεκίνησε. Την Πέμπτη οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες θα κρίνουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας  

Στο full η διπλωματική περικύκλωση του Ερντογάν από την Αθήνα 

Η Ελλάδα την Πέμπτη θα επαναφέρει στο τραπέζι το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας. Η κυβέρνηση δεν αναμένει να επιβληθούν άμεσα κυρώσεις στην Άγκυρα, όμως  επιζητά να καταρτιστεί ένας γραπτός κατάλογος κυρώσεων, που θα ενεργοποιείται κάθε φορά που η Τουρκία θα προκαλεί. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έθεσε μάλιστα στους ΥΠΕΞ της ΕΕ τη  Δευτέρα και το ζήτημα των απειλών πολέμου (casus belli) της Τουρκίας στην Ελλάδα εφόσον ασκήσει το απολύτως νόμιμο δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. 

Μητσοτάκης: Αχτίδα αισιοδοξίας το εμβόλιο αλλά θα χρειαστούν μήνες

Την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε στη συνέντευξή του στον Alpha: 

 «Η Τουρκία πρέπει να επαναξιολογήσει σχέσεις με Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με Τουρκία υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει ένταση στη θάλασσα, το ένα μείζον θέμα θαλάσσιες ζώνες, γνωρίζοντας ότι συζητάμε αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει αντικείμενο προς συζήτηση, αν δεν μπορούμε να βρούμε λύση να πάμε στο δικαστήριο».  

Δένδιας από Ιορδανία: Η Τουρκία είναι ο trouble maker της περιοχής

Όλα δείχνουν πάντως πως στην  παρούσα φάση δεν θα δούμε τέτοιον κατάλογο. Κι αυτό γιατί υπάρχουν ορισμένες χώρες που «έχουν στυλώσει τα πόδια»  και ανθίστανται στις κυρώσεις. Πρόκειται για Γερμανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Ουγγαρία  και Πολωνία (λόγω οικονομικών σχέσεων και φόβων για το μεταναστευτικό οι πέντε πρώτες, λόγω πολιτικής συμπάθειας στο αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν οι δύο τελευταίες) που είναι αντίθετες μετα μέτρα κατά της Άγκυρας.     

Από την άλλη πλευρά θετικό είναι ότι χώρες με ειδικό βάρος όπως το Βέλγιο και η άλλοτε φιλική στην Τουρκία Ολλανδία συμμερίζονται πλέον τις ελληνικές θέσεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top