Χρυσή Αυγή: Παραμένει ευρωβουλευτής ο Λαγός ακόμη κι αν φυλακιστεί

Πώς μπορεί να αρθεί η ασυλία του

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεσπάσει γύρω από τη άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού  μετά την καταδίκη του από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ως ηγετικού μέλους της «Χρυσής Αυγής».

Βάσει των όσων όσα προβλέπει ο Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε περίπτωση που οι αρμόδιες εθνικές αρχές ζητήσουν από το Ευρωκοοινοβούλιο την άρση της ασυλίας ευρωβουλευτή, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου παραπέμπει το αίτημα στην επιτροπή Νομικών Θεμάτων.

Δίκη Χρυσής Αυγής- Εισαγγελέας της έδρας: «Παραμένω πιστή στην πρότασή μου»

Η επιτροπή «καταρτίζει πρόταση αιτιολογημένης απόφασης, που περιορίζεται σε σύσταση για την έγκριση ή την απόρριψη του αιτήματος άρσης της ασυλίας», έχοντας τη δυνατότητα να ζητήσει από τις ελληνικές αρχές «οποιαδήποτε πληροφορία ή επεξήγηση θεωρεί αναγκαία».

Ο κ. Λαγός επίσης έχει τη δυνατότητα «να εκφράσει την άποψή του» και «μπορεί να προσκομίσει οποιαδήποτε έγγραφα ή άλλα γραπτά στοιχεία θεωρεί χρήσιμα». 

Χρυσή Αυγή: Έτσι θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη φυλακή

Η επιτροπή «καταρτίζει πρόταση αιτιολογημένης απόφασης που περιορίζεται σε σύσταση για την έγκριση ή την απόρριψη του αιτήματος άρσης της ασυλίας» και στη συνέχεια η αιτιολογημένη γνώμη στη συνέχεια τίθεται προς ψηφοφορία από την Ολομέλεια.

Αυτό μπορεί να διαρκέσει ακόμη και αρκετούς μήνες.

Διατηρεί το αξίωμα στην Ευρωβουλή ο Λαγός ακόμη κι αν φυλακιστεί

«Θα γίνει άρση ασυλίας αλλά για την έκπτωση από το αξίωμα θα πρέπει να υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη», είπε ο Κώστας Χρυσόγονος.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, μιλώντας στο Open, ακόμη και αν ο καταδικασθείς στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, συλληφθεί και φυλακιστεί, θα εξακολουθεί να έχει το αξίωμά του στην Ευρωβουλή, αλλά στην πράξη δεν θα μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Θα απολαμβάνει όλα τα προνόμια, που συνεπάγεται η θέση αυτή, δηλαδή θα μισθοδοτείται κανονικά.

Λαγός: Θα είμαι πίσω οικειοθελώς, εφόσον ζητηθεί η κράτησή μου

Ο ευρωβουλευτής, μιλώντας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε τη δίκη «αισχρή» και τους δικαστές «ανθρωπάκια που σέρνονται για αξιώματα».

Ισχυρίστηκε ότι θα προσφύγει με όλες τις δυνατότητες που του δίνει η Ευρωβουλή, αλλά παράλληλα πως θα επιστρέψει οικειοθελώς στην Ελλάδα αν ζητηθεί η κράτησή του.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top