Σύμβουλος Ασφαλείας Πρωθυπουργού: «Δε θα υπάρξει κλιμάκωση στο Αιγαίο»

«Δείξαμε αποφασιστικότητα, παραμένουμε σε επιφυλακή»

Για την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία αυτή τη στιγμή μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλέξης Διακόπουλος. 

Αναφερόμενος στις εικόνες που μεταδίδονται σήμερα από την Αγιά Σοφιά, ο κ. Διακόπουλος σημείωσε πως είναι πολύ λυπηρές για τον ίδιο και για όλους τους Έλληνες. 

Navtex - Καστελόριζο: Στην Αττάλεια το τουρκικό γεωτρύπανο Oruc Reis

Αναφερόμενος στις κινήσεις της Τουρκίας μετά την έκδοση της NAVTEX  στο Καστελόριζο σημείωσε πως παραμένουμε σε επιφυλακή, αλλά ήταν καθησυχαστικός. 

«Όσο ισχύει η NAVTEX και τα πλοία δεν έχουν επιστρέψει στις ακτές είμαστε σε επιφυλακή. Δεν προβλέπω ούτε κλιμάκωση ούτε κάτι χειρότερο. Τείνει προς αποκλιμάκωση η κατάσταση και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι πάει να κλιμακωθεί. Όσο θα υπάρχει στόλος στο Αιγαίο εμείς θα είμαστε παρόντες», σημείωσε. 

Σήμερα η Αγιά Σοφιά γίνεται τζαμί – Φιέστα ετοιμάζει ο Ερντογάν

Τόνισε ακόμα πως η επιθετικότητα και η προκλητικότητα της Τουρκίας την εκθέτει και αποκάλυψε πως η αποφασιστικότητα της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις διεθνείς παρεμβάσεις άσκησαν πιέσεις στην Άγκυρα. 

«Η Ελλάδα έδειξε αποφασιστικότητα όταν βγήκε αυτή η NAVTEX. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στις Ένοπλες Δυνάμεις. Βγήκαν όλα μας τα πλοία και αποδείχθηκε ότι υπάρχει ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι ένα σύστημα ολόκληρο που έχει να κάνει με την ισχύ του κράτους και τις διεθνείς του σχέσεις», είπε. 

Επι ποδός για το Oruc Reis κυβέρνηση και Ένοπλες Δυνάμεις

Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η κατάληξη της όλης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ο κ. Διακόπουλος απάντησε:

«Μια ματιά στον χάρτη θα δείξει ότι η Τουρκία είναι ένας γείτονας με τον οποίο πρέπει να βρούμε ένα Modus Viventi. Σαφώς και κάποια στιγμή θα μιλήσουμε. Εμείς έχουμε θέσει τους όρους και έχουμε πει ότι δεν συζητάμε υπό πίεση και εξαναγκασμό. Η Τουρκία θέλει να μας οδηγήσει σε ένα επεισόδιο και να συζητήσουμε υπό πίεση».

Navtex - Καστελόριζο: Πού αποσκοπεί η προκλητική συμπεριφορά Ερντογάν

Απέκλεισε επίσης το να γίνει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. 

«Από το 2019 λέω ότι δεν πρόκειται να γίνει θερμό επεισόδιο. Δεν είναι εύκολο να κάνεις bullying στην  Ελλάδα», τόνισε. 

Τέλος, σημείωσε πως μια συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν θα ξεκλείδωνε πολλά πράγματα αλλά δεν βλέπει να γίνεται κάτι τέτοιο άμεσα, αν και οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι ανοιχτοί. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top