Μητσοτάκης: Πλήρης αποτροπή σε Έβρο - νησιά και σφράγισμα συνόρων

Όλο το σχέδιο του Μαξίμου για να αποτρέψει μαζική είσοδο μεταναστών

Κυριάκος Μητσοτάκης

Συναγερμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να αποτραπεί μαζική είσοδος μεταναστών στον Έβρο και στα νησιά, μετά την απροκάλυπτη ενέργεια της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία και τον θάνατο πολλών Τούρκων στρατιωτών στη Συρία, να διευκολύνει ουσιαστικά τη μετακίνησή τους προς τα ελληνικά σύνορα.       

Ιντλίμπ: 33 νεκροί Τούρκοι στρατιώτες- Αντεπίθεση στο καθεστώς Άσαντ

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές ο  Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προετοιμάσει τους Ευρωπαίους ότι θα αυστηροποιήσει τους ελέγχους για παράνομες εισόδους στα σύνορα. 

Πρόσφυγες στον Έβρο ζητούν να μπουν στην Ελλάδα - Φωνάζουν «Yunanistan»

Μετά  τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ και τις εντολές που έδωσε στο εσωτερικό,  ο Έλληνας Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τη Μέρκελ και την ενημέρωσε για τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ για μεταναστευτικό

Η εντολή Μητσοτάκη προς τους αρμόδιους Υπουργούς (Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και  κυβέρνηση είναι: «Πλήρης αποτροπή και σφράγισμα συνόρων για παράνομες εισόδους».

Το ίδιο μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός και στη διεθνή κοινότητα  με ανάρτηση στο twitter στην οποία αναφέρει στην αγγλική γλώσσα:  «Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων συγκεντρώθηκαν σε μεγάλες ομάδες στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Θέλω να είμαι σαφής: καμία παράνομη είσοδος στην Ελλάδα δεν θα γίνει ανεκτή. Αυξάνουμε την ασφάλεια των συνόρων μας».

 

Σε άλλο tweet, στην αγγλική γλώσσα επίσης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: «Η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων άλλων. Έχω ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση».

 

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ   

Η κυβέρνηση χωρίζει σε δυο κατηγορίες τις εισόδους. Τις νόμιμες και τις παράνομες. ον Έβρο:

Το τριήμερο ο  υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κ.  Φλώρο θα μείνουν στον Έβρο για την αναδιάταξη των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων. Οι αστυνομικοί στην πρώτη γραμμή αποτρέπουν εισόδους. Ενισχύεται και η αστυνομία με επιπλέον δυνάμεις που ανεβαίνουν στον Έβρο, ενισχύεται  και ο στρατός και ο ρόλος του στη φύλαξη συνόρων με περιπολίες , παρότι μπροστάρης θα είναι η αστυνομία».

Στα νησιά, ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκ. Στεφανή θα βρίσκονται στη Μυτιλήνη. Ενισχύονται επίσης  οι δυνάμεις του λιμενικού και σε συνεργασία με αυξημένες περιπολίες του ΠΝ η εντολή είναι  να μην περάσει κανείς από θαλάσσης. Όπως  διευκρινίζεται όμως, αν υπάρξει άνθρωπος στην θάλασσα ισχύει η υποχρέωση για διάσωση, αλλά θα χρησιμοποιηθεί κάθε νόμιμο μέσο για την αποτροπή εισόδων.
 
Διευκρινίζεται επίσης για τις νόμιμες εισόδους ότι μέσω τελωνειακών διαβάσεων όσοι έχουν νόμιμα και σε ισχύ ταξιδιωτικά έγγραφα,  Έλληνες και ξένοι, θα συνεχίσουν να περνάνε και ότι  τα τελωνεία δεν κλείνουν παρά μόνο  για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,  εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, αν υπάρξει προσπάθεια μαζικής εισόδου παράνομων  μεταναστών και ξανατίθενται σε λειτουργία.
ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΝΑΤΟ δείχνει κατανόηση στην Τουρκία αλλά η υποστήριξη που θα παρέχει είναι μόνο η εναέρια επιτήρηση με αεροσκάφη -ραντάρ.   
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top