Ψηφίστηκε από τη Βουλή η Αναθεώρηση του Συντάγματος

Ποια άρθρα άλλαξαν και με πόσες ψήφους

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, η αναθεώρηση του Συντάγματος, που είναι η τέταρτη από το 1975.

Μητσοτάκης: Είστε αδιάβαστος και στα συνταγματικά κύριε Τσίπρα!

Περιλαμβάνει εννέα  διατάξεις και οι πιο σημαντικές είναι η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από πρόωρες εκλογές, η συμμετοχή του Ελλήνων του εξωτερικού σε εθνικές εκλογές και ο περιορισμός των προνομιακών διατάξεων σε ό,τι αφορά την ποινική δίωξη υπουργών.

Τσίπρας σε ΝΔ: Θέλετε Πρόεδρο της Δημοκρατίας «κηπουρό» του κόμματος

Ψήφισαν 297 βουλευτές και απουσίαζαν τρεις(Φίλης - Παφίλης  - Θραψαλιώτης). Οι διατάξεις που τροποποιήθηκαν είναι οι εξής:

Αναθεώρηση Συντάγματος: Τις τελικές προτάσεις ανακοίνωσε η ΝΔ

1. Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από εθνικές εκλογές (άρθρο 32). Ο ΠτΔ θα μπορεί να αναδεικνύεται ακόμα και με σχετική πλειοψηφία στη Βουλή.Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους. Δεν ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ5.
 2.  Περιορισμός των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών (άρθρο 86) που προβλέπει την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για τη διαγραφή των αδικημάτων. Η διάταξη έλαβε 274 ψήφους. 
 3. Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού (άρθρο 54). Η διάταξη έλαβε 212 ψήφους, 84 όχι και ένας δήλωσε παρών. Δεν ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 4.  Θέσπιση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73). Η διάταξη έλαβε 254 ψήφους. Καταψηφίστηκε από 32 βουλευτές. 11 βουλευτές δήλωσαν παρών
 5.  Περιορισμός του βουλευτικού ακαταδίωκτου (άρθρο 62).  Η διάταξη έλαβε 179 ψήφους 117 καταψήφισαν και ένα παρών. 
 6.  Σύσταση εξεταστικών επιτροπών κατ΄ εξαίρεση του κανόνα της πλειοψηφίας (άρθρο 68). Η διάταξη έλαβε 189 ψήφους. Καταψήφισαν 94 βουλευτές και 14 βουλευτές δήλωσαν παρών.
 7.  Επιλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων αντί 4/5 που ισχύει σήμερα άρθρο 101). Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους. Καταψήφισαν 139 βουλευτές.
 8.  Εγγύηση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους (άρθρο 21). Η διάταξη έλαβε 190 ψήφους, 107 βουλευτές καταψήφισαν.
9.  Εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα πολιτικά (άρθρο 96). Η διάταξη έλαβε 189 ψήφους. Καταψήφισαν 139 βουλευτές. 

Γεννηματά: Άτολμη αλλά αναγκαία η Αναθεώρηση

Το πρωτόκολλο της ψηφοφορίας
 
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top