Δένδιας από το Βελιγράδι: Tριμερής συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Σερβίας

Κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Νίκος Δένδιας και Υπουργός Εξωτερικών Σερβίας

Η δημιουργία ενός νέου σχήματος περιφερειακής συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας και Κύπρου, ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Βελιγράδι.  

Στο Βελιγράδι ο Δένδιας: Θα συναντήσει Σέρβο Πρόεδρο και ΥΠΕΞ

Οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή ήταν επίσης τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε σήμερα στο Βελιγράδι ο κ. Δένδιας με τον ομόλογό του της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι άριστες και εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν και τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Σερβίας που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

«Η συνάντηση του ανωτάτου Συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 11 Δεκεμβρίου θα αποτελέσει μία σημαντική ευκαιρία για να εγκαινιάσουμε μια νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις και να ενισχύσουμε την ήδη πολυμερή συνεργασία μας» ανέφερε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας υπουργός. Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Ίβιτσα Ντάτσιτς συμφώνησαν στη σύσταση ενός νέου σχήματος περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Σερβίας και της Κύπρου. Η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και ειδικότερα της Σερβίας απασχόλησε επίσης τη συνάντηση.

ΔΕΝΔΙΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ 

Ο Νίκος Δένδιας υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες που κάνει η Σερβία για να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Για εμάς είναι σαφές ότι η Σερβία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως και οι υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους γείτονές μας. Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί βασικό στοιχείο για την εδραίωση της σταθερότητας της ειρήνης και της ευημερίας στην πολυτάραχη περιοχή μας» επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Β. Μακεδονία: Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται ο Ζόραν Ζάεφ

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκε, επίσης, και το ζήτημα του Κοσόβου. Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό για τη στάση που τηρεί η Ελλάδα μη αναγνωρίζοντας το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Ο κύριος Δένδιας διαβεβαίωσε ότι η στάση της Ελλάδας στο θέμα αυτό παραμένει σταθερή, τονίζοντας ότι μέχρι να βρεθεί οριστική λύση η Ελλάδα δεν θα προσχώρηση στην αναγνώριση του Κοσόβου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, Αλεξανταρ Βούτσιτς. Στη συνάντηση αυτή, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της σερβικής προεδρίας, κυριάρχησαν τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στην Αθήνα.

ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΕΦΑΝΙ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΕΞ   

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου. «Κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου στο Βελιγράδι, όπου το 1798 βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τις οθωμανικές αρχές ο μεγάλος Έλληνας στοχαστής και "σπορέας ελευθερίας", όπως έχει χαρακτηρισθεί. Η μνήμη του ενώνει και σήμερα Ελλάδα και Σερβία» έγραψε ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών  συναντήθηκε και με τον Πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίο ενώ  θα  συναντήσει και  Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top