Μητσοτάκης: Θα αντιμετωπίσει το μεταναστετικό με τέσσερις κινήσεις

«Όσοι δε συμμορφώνονται θα μπαίνουν σε διαδικασία επιστροφής»

Για «πολιτική αδράνειας και υποκρισίας απέναντι στον ανθρώπινο πόνο για κομματικά οφέλη» κατηγόρησε την προηγούμενη κυβηέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» σε ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη με θέμα την «Κατάργηση καταυλισμού της Μόριας και των εσωτερικών συνόρων».

«Ήταν μία πολιτική πρωτοφανούς ανεπάρκειας, που οδήγησε σε σκηνές, όπως στη Ειδομένη και τη Μόρια, που μας εξέθεσαν διεθνώς. Ας πάψουν να κάνουν τους τιμητές, αυτοί που τα έκαναν όλα αυτά, είναι καιρός για λίγη αυτοκριτική», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star όλες τις εξελίξεις για το μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση του κληρονόμησε τεράστια προβλήματα, όσον αφορά το προσφυγικό/μεταναστευτικό, αλλά «όλα τώρα αρχίζουν και αλλάζουν».

Όπως είπε, το πρόβλημα είναι πλέον πρωτίστως μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό, σημειώνοντας ότι σήμερα προέρχονται από τη Συρία μόλις δύο στους δέκα και οι περισσότεροι άνθρωποι, που καταφθάνουν, κατάγονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν ή την υποσαχάρια Αφρική και μετακινούνται οργανωμένα μέσω διακινητών.

Τι αλλάζει σε ΑΜΚΑ - Βρούτσης: Αποκαθιστούμε την κανονικότητα

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, κυβέρνηση θεσπίζει «ένα νέο, αυστηρό, αλλά και δίκαιο σύστημα ασύλου, για όσους το δικαιούνται, με σεβασμό στα δικαιώματα των αιτούντων, αλλά χωρίς κατάχρηση των κανόνων».

Παράλληλα, προανήγγειλε πως αλλάζει το καθεστώς με τις ΜΚΟ, με έλεγχο, λογοδοσία και διαφάνεια για να ξεχωρίσει η «ήρα από το στάρι».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των παιδιών των προσφύγων και όσων δικαιούνται άσυλο, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να πηγαίνουν στο σχολείο. Όπως τόνισε, θα υπάρξουν κυρώσεις για τους γονείς που δεν τα στέλνουν.

«Όσοι δε δικαιούνται άσυλο, θα μένουν σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, μέχρι να επαναπροωθηθούν. Στόχος είναι οι επιστροφές και οι επαναπροωθήσεις να φτάσουν τις 10.000 το 2020», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία σήκωσαν μεγάλο βάρος όλα αυτά τα χρόνια.

«Πάνω από 20.000 αιτούντες άσυλο θα μετακινηθούν σύντομα σε 10 περιοχές της ενδοχώρας», εξήγησε και πρόσθεσε: «Για τους αλλοδαπούς, που δε συμμορφώνονται με μεταφορά σε άλλες δομές, θα τεκμαίρεται πως δεν επιθυμούν το ειδικό καθεστώς και θα μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής».

Όπως είπε, συνοψίζοντας ο πρωθυπουργός, τα τέσσερα βασικά σημεία της πολιτικής της κυβέρνησής του είναι:

Α) καλύτερη προστασία συνόρων, 

Β) αυστηρότερο και δικαιότερο, ταχύτερο σύστημα ασύλου

Γ) ανακούφιση των νησιών μας με ενσωμάτωση του μεταναστευτικού φορτίου στην επικράτεια

Δ) ανάδειξη του ζητήματος αυτού ως διεθνούς

«Το ζήτημα δεν ήρθε για να φύγει. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι μαγνήτης μετακίνησης από την Ασία και την Αφρική. Θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, χρειάζεται ενότητα, ωριμότητα και σχέδιο, ώστε να αντιμετωπιστεί με αίσθημα εθνικής ασφάλειας και σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Βαρουφάκης: Θα πρέπει να ντρεπόμαστε για όσα συμβαίνουν στη Μόρια

«Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε ότι πρέπει, ως χώρα, να ντρεπόμαστε, για αυτά που συμβαίνουν στη Μόρια, γενικά για το πως συμπεριφερόμαστε στο μεταναστευτικό», είπε, από την πλευρά του, ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Καταυλισμοί, όπως αυτός στη Μόρια, δε συνάδουν με τις αρχές ενός πολιτισμένου φιλελεύθερου κράτους. Κανένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια όταν χιλιάδες συνάνθρωποί μας ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν, για πέμπτη συνεχή χρονιά, τον αδυσώπητο στρατηγό χειμώνα, ανυπεράσπιστοι απέναντι στο κρύο και στη βροχή», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

Ο ίδιος ζήτησε τη δημιουργία πολλών μικρών δομών, ανά την επικράτεια, «ώστε οι οικογένειες των μεταναστών να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες με όφελος τόσο για τις κοινωνίες όσο και για τους ίδιους».

«Η μεγάλη μας διαφορά είναι ότι εσείς βλέπετε τους μετανάστες ως απειλή, εμείς τους βλέπουμε ως ευκαιρία», είπε ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος επικαλέστηκε ρήση του Ρόναλντ Ρίγκαν για να πει ότι οι μετανάστες «έφεραν την εργατικότητα στις ΗΠΑ».

Μητσοτάκης: Δε θέλουμε τείχη και φράκτες, θέλουμε κανόνες

«Αγνοείτε παντελώς τους κανόνες διεθνούς δικαίου. Η διαδικασία ασύλου είναι εξατομικευμένη, δε θα εξισωθούν μετανάστες και πρόσφυγες με αυτή την κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις επικρίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Δε θέλουμε τείχη και φράκτες. Θέλουμε κανόνες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης για τους μετανάστες στις ΗΠΑ, τόνισε πως «γνώριζαν ότι θα πάνε και θα καταγραφούν στη νήσο Έλλις». Παράλληλα, παρέθεσε και το παράδειγμα της Αυστραλίας, η οποία «έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα μπει παράνομο σκάφος στα ύδατά της, με στόχο να σπάσει τα κυκλώματα των διακινητών και όχι γιατί είναι απάνθρωποι».

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top