Έντι Ράμα: Έλληνες και Αλβανοί αγαπιούνται

Θέλει συνάντηση με Τσίπρα - Κάνει το «παγώνι» για τη Βόρεια Ήπειρο

Πρόθυμος να συναντηθεί σύντομα  με τον Αλέξη Τσίπρα δηλώνει ο Αλβανός Πρωθυπουργός  στο  Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων  και προσθέτει πως ο διάλογος για συμφωνία Ελλάδας Αλβανίας συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. 

Πέταξε όμως και τη σπόντα του. «Είναι  μια ιστορική και παραδοσιακή σχέση γειτονίας και όπως πάντα συμβαίνει με τους γείτονες δεν πάνε όλα τέλεια. Μπορείς να το κατανοήσεις πλήρως αυτό αν παρακολουθήσεις αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ γειτόνων. Είναι σαν πόλεμος» δήλωσε ο Ράμα. 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΚΛΕΙΔΙ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Όσο όμως και αν ο Ράμα επιδιώκει να λειάνει τις γωνίες, δε θα υπάρξει αληθινή βελτίωση στις σχέσεις των δυο χωρών εφόσον δεν προχωρά στη βελτίωση της ζωής των βορειοηπειρωτών.

 «Φοβόμαστε να μιλήσουμε,  δεχόμαστε πόλεμο από δημάρχους και νομάρχες»  σχολιάζει στο Star  ο αντιπρόεδρος της Ομόνοιας Γιώργος Τζομάκας. 

«Η αλβανική κυβέρνηση με διάφορες προφάσεις περιορίζει τα δικαιώματα της  ελληνικής μειονότητας. Προσπάθησε να εκμηδενίσει τον Ελληνισμό»  δηλώνει επίσης Διευθυντής  Ερευνών  Ινστιτούτου  Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης  

ΑΓΚΑΘΙ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΤΣΙΦΑ ΣΤΙΣ  ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Στο ίδιο κλίμα και ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρουγκαλος ο οποίος διευκρίνισε πως η συμφωνία Eλλάδας  -Αλβανίας  θα είχε προχωρήσει  αν δεν είχε υπάρξει η δολοφονία Κατσίφα.

«Επιδιώκουμε η άλλη πλευρά να επιβεβαιώσει τις δεσμεύσεις απέναντι στη μειονότητα μας. Έχει ψηφίσει πρόσφατα ένα νόμο περιμένουμε και τις εκτελεστικές πράξεις» τόνισε στον Real Fm o κ. Κατρούγκαλος.  

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Ένα χρόνο όμως ο Ράμα κάνει το…  «παγώνι»  και δεν φέρνει τις εκτελεστικές πράξεις που έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους διότι αφορούν:  

1.Θα υπάρχει ο όρος Βόρεια Ήπειρος;

2.Θα αναγνωρίζονται ως μειονοτικές περιοχές όπως η Χιμάρα;

3. Πως θα αυτοπροσδιορίζεται η μειονότητα;

4. Θα χρησιμοποιείται η ελληνική γλώσσα στο δημόσιο λόγο;

5. Τι θα γίνει με τις Ελληνικές περιουσίες; 
 «Δεν έχουμε θρησκευτικές ελευθερίες , θεωρούν πως η Βόρεια Ήπειρος είναι εξτρεμιστική έκφραση» δηλώνει για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Τζομάκας, ενώ ο κ. Φίλης επισημαίνει:  

«Θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας αν θέλει η Αλβανία να έχει Ευρωπαϊκή πορεία». 

ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ: ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΓΑΠΙΟΥΝΤΑΙ

Στη συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Έντι Ράμα πάντως απέφυγε να πει  τι συνέβη επί της ουσίας με τη δολοφονία Κατσίφα:  
«Υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι άτυχη. Συμβαίνουν και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Το πιο σημαντικό είναι πως δεν υπάρχει εχθρότητα μεταξύ των λαών. Οι Έλληνες αγαπούν την Αλβανία , οι Αλβανοί την Ελλάδα».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top