ΣΕΒ: «Η υπερφορολόγηση δεν λύνει το κοινωνικό πρόβλημα. Το επιδεινώνει!»

Επισημαίνει ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να αποφέρει 3 έως 7 δις ευρώ τον χρόνο

ΣΕΒ: Η υπερφορολόγηση δεν λύνει το κοινωνικό πρόβλημα

«Η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, ΦΠΑ 24%, έναντι 20,1% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων 29%, έναντι 19,5%, φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (ανώτατος οριακός συντελεστής) 45%, έναντι 34,9%, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης 16% για τον εργαζόμενο και 24,1% για τον εργοδότη, έναντι 12,8% και 21,7% αντιστοίχως»  επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του και προσθέτει:

«Η Ελλάδα έχει, επίσης, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη φορολογικούς συντελεστές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, με τα έσοδα αφενός από τον καπνό και το αλκοόλ, και, αφετέρου από τα καύσιμα, να ανέρχονται σε 1,6% και 3,0% του ΑΕΠ, έναντι 0,8% και 1,9% του ΑΕΠ στην Ευρώπη, αντιστοίχως. Το ίδιο ισχύει, τέλος, και όσον αφορά τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, όπου τα έσοδα από τον επαναλαμβανόμενο φόρο κατοχής, όπως ο ΕΝΦΙΑ στην Ελλάδα, ανέρχονται σε 2,7% του ΑΕΠ, έναντι 1,6% του ΑΕΠ στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, και λόγω του ύψους των συντελεστών αυτών, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία, το λαθρεμπόριο και την μείωση των τιμών των ακινήτων».

Το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ αναφέρει επίσης  ότι σύμφωνα  με συντηρητικούς υπολογισμούς, η πάταξη της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να αποφέρει ετησίως κατ’ ελάχιστον γύρω στα €3 δισ. πρόσθετα έσοδα μεσοπρόθεσμα, και γύρω στα €7 δισ. μακροπρόθεσμα.

«Με την ολοκλήρωση, λοιπόν, της δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018, πολλοί πιστεύουν ότι ανοίγει ο δρόμος για να αντιστραφεί η υπερφορολόγηση της οικονομίας και, έτσι, να δοθεί μια ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία ώστε να εδραιωθεί η ανάκαμψη. Πρόσφατα, το οικονομικό επιτελείο αναγνώρισε στη Βουλή ότι η υπερφορολόγηση είναι συνειδητή επιλογή για κοινωνικούς λόγους, έχει προσωρινό χαρακτήρα μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, και δεν μπορεί να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Η υπερφορολόγηση όμως μεγενθύνει τη φοροδιαφυγή και σκοτώνει την ανάπτυξη και την απασχόληση» αναφέρει επίσης ο ΣΕΒ.
Το εβδομαδιαίο δελτίο προειδοποιεί ακόμα:

«Η αναγκαία μείωση των φορολογικών συντελεστών και της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να είναι υποκατάστατα των μεταρρυθμίσεων που αλλάζουν τις παραγωγικές δομές της χώρας και φέρνουν ταχεία  ανάπτυξη. Ιδίως όταν οι βαθμοί ελευθερίας για την ελάφρυνση της φορολογίας είναι αρκετά περιορισμένοι, λόγω της αναγκαιότητας εφαρμογής - σε μόνιμη βάση- μιας πλεονασματικής δημοσιονομικής διαχείρισης για τις επόμενες δεκαετίες. Συνεπώς,  η φορολογική επιβάρυνση δεν μπορεί να μειωθεί χωρίς πρώτα να έχει δημιουργηθεί επαρκής δημοσιονομικός χώρος. Είναι, έτσι, μονόδρομος η εφαρμογή της αξιολόγησης στο Δημόσιο και η αύξηση της παραγωγικότητας, ώστε να περικοπούν οι μη παραγωγικές λειτουργικές δαπάνες, και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής προστασίας. Είναι, επίσης, εκ των ων ουκ άνευ, να παταχθεί η καλπάζουσα φοροδιαφυγή, χωρίς όμως μείωση της οικονομικής δραστηριότητας» 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top