Αινιγματική δήλωση Μέρκελ:«Υπάρχει πρόβλημα με το ευρώ»

«Η ΕΚΤ έχει μια νομισματική πολιτική που δεν βασίζεται στη Γερμανία»/Πρώτη ανάρτηση: 18-02-2017 17:52

Μια… ασυνήθιστη και αινιγματική δήλωση έκανε η Άνγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, δήλωσε πως… σήμερα υπάρχει  ένα «πρόβλημα» με την αξία του ευρώ επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσαρμόζει την πολιτική της στα ασθενέστερα μέλη της ευρωζώνης και όχι αυστηρά στη Γερμανία:

«Έχουμε βεβαίως αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη ένα πρόβλημα με την αξία του ευρώ» είπε και πρόσθεσε:

«Η ΕΚΤ έχει μια νομισματική πολιτική που δεν βασίζεται στη Γερμανία, αλλά είναι μάλλον προσαρμοσμένη σε χώρες από την Πορτογαλία μέχρι τη Σλοβενία ή τη Σλοβακία. Αν εξακολουθούσαμε να έχουμε το γερμανικό μάρκο, θα είχε ασφαλώς διαφορετική αξία απ' ό,τι έχει αυτή τη στιγμή το ευρώ. Όμως πρόκειται για μια ανεξάρτητη νομισματική πολιτική επί της οποίας δεν έχω καμιά επιρροή ως Γερμανίδα καγκελάριος».

Να σημειώσουμε, ότι η Μέρκελ διατύπωσε τα σχόλια αυτά ενώ στο ακροατήριο βρισκόταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και αφού ένας εμπορικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορήσει τη Γερμανία ότι επωφελείται από ένα «καταφανώς υποτιμημένο» ευρώ.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ EUROGROUP

Η κυβέρνηση τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες πιέζει για τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου του και του Γερούν Ντάισελμπλουμ, πριν το κρίσιμο  της Δευτέρας.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του υπουργού οικονομικών 48 ώρες πριν την συνεδρίαση για την επιμονή του ΔΝΤ σε αφορολόγητο και συντάξεις:

«Αυτά τα επιχειρήματα συνοδεύτηκαν με την επωδό ότι αν αυτά δεν σας αρέσουν υπάρχουν κι άλλα! Πώς είναι λοιπόν δυνατό να μην υπάρχει καθυστέρηση με αυτή την τακτική και με έναν Σόιμπλε που παραμένει σφίγγα σε ό,τι αφορά το χρέος;»

Η ερχόμενη Τετάρτη  από την άλλη είναι η μέρα ορόσημο για τις τελικές αποφάσεις. Κι αυτό καθώς στο Βερολίνο θα πραγματοποιηθούν δύο σημαντικά ραντεβού της Άνγκελα Μέρκελ με την διευθύντρια του IMF Κριστίν Λαγκάρντ και αμέσως μετά με τον πρόεδρο της Κομισιόν  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ .

Ο επιτρόπος  της Ε.Ε  Γκίντερ Ετινγκερ , τονίζει ότι:

«Μπορεί οι Έλληνες να μην τήρησαν τα πάντα, αλλά υπό τον Τσίπρα έγιναν περισσότερες μεταρρυθμίσεις στον προϋπολογισμό, την αγορά εργασίας και τις συντάξεις από ποτέ».

Αλλά και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρένκγλιν  επιμένει στην σκληρή γραμμή του ΔΝΤ:

«Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τη βοήθειά μας για άλλα πέντε χρόνια. Εκτιμώ ότι εάν η Ελλάδα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις (Αφορολόγητο- Συντάξεις ) τότε αυτό θα είναι το τελευταίο πρόγραμμα».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top