To αίτημα αποσυμφόρησης των νησιών έθεσαν οι δήμαρχοι 5 νησιών στον πρωθυπουργό

Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου

Χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών που φιλοξενούν hot spot, αλλά με επικύρωση της δέσμευσης για την εκπόνηση ενός αναπτυξιακού και κοινωνικού προγράμματος προς όφελός τους, πραγματοποιήθηκε  στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δημάρχους της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση έγινε μέσα σε πολύ καλό κλίμα, ενώ επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές η ανάγκη στήριξης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.   Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνεται επίσης ότι διαψεύσθηκαν όσοι υποστήριζαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα συναντούσε καν τους δημάρχους.    

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, οι δήμαρχοι εξέθεσαν στον πρωθυπουργό τα ζητήματα «έτσι όπως τα βιώνουν οι τοπικές κοινωνίες»:

«Το αίτημα της αποσυμφόρησης των νησιών, είναι το υπ' αριθμό ένα» ανέφερε ο κ. Βουρνούς στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση. «Ο υπερπληθωρισμός προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, κάνει την καθημερινότητα όλων των ανθρώπων και των νησιών εξαιρετικά δυσχερή, δίνοντας και λαβές για κοινωνικά ζητήματα τα οποία εγείρονται σταδιακά» συμπλήρωσε.

Για την αποσυμφόρηση, όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος Χίου, δεν υπήρξε συγκεκριμένη απόκριση εκ μέρους του πρωθυπουργού, ο οποίος θα έχει και αύριο σύσκεψη με συναρμόδιους υπουργούς, όπου θα γίνει και μία προσπάθεια εύρεσης λύσης προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, ο κ. Βουρνούς χαρακτήρισε «ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές» την απευθείας συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καθώς ο τελευταίος «μπόρεσε να αποκτήσει μία πρώτη εικόνα γι αυτά τα ζητήματα».

Για το εάν έχει υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών σε σχέση με την περσινή συνάντηση των δημάρχων με τον Αλ. Τσίπρα, ο δήμαρχος Χίου αναγνώρισε πως «η περσινή συνάντηση ήταν πριν την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, πριν τις 20 Μαρτίου 2016, οπότε τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Για την Χίο, μέχρι τις 20 Μαρτίου τα πράγματα πήγαιναν με κάποιο καλό τρόπο - από εκεί και μετά τα πράγματα ανετράπησαν, οπότε είναι άλλες συνθήκες, άλλη συζήτηση η οποία γίνεται αυτή τη στιγμή». Εκείνο που έκρινε απαραίτητο ο κ. Βουρνούς, είναι μια «σταθερή αντιμετώπιση των θεμάτων: η ενίσχυση των υπηρεσιών είναι πολύ βασικό ζήτημα, καθώς και η ενίσχυση της ασφάλειας, δηλαδή της αστυνομίας στα νησιά» ανέφερε σχετικά.

«Δόθηκε σήμερα ικανός χρόνος, ούτως ώστε να αναλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Β. Αιγαίου σε σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα και το προσφυγικό πρόβλημα» δήλωσε από πλευράς του ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Ο κ. Αγγελόπουλος έθεσε επίσης και την αναγκαιότητα της συγκρότησης ενός μεγάλου αναπτυξιακού και κοινωνικού προγράμματος για τα πέντε νησιά που σηκώνουν το βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Όπως ανέφερε ο ίδιος μετά την συνάντηση, «συγκεντροποιείται η προσπάθεια για το αναπτυξιακό σχέδιο για τα νησιά, με διαφορετική εξειδίκευση ανά νησί, και με προτεραιότητες που πρέπει να υπάρχουν - και όλο αυτό έχει δρομολογηθεί από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Χαρίτση».

«Η κυβέρνηση έχει τη διάθεση να προχωρήσει με γρήγορες κινήσεις προς την κατεύθυνση του προγράμματος» διαπίστωσε  ο δήμαρχος Χίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top