Νέος γερμανικό δημοσίευμα υμνεί τον Σαμαρά: Ο τολμηρός «εξυγιαντής» της Ελλάδας

Μετά την Bild σειρά έχει η Welt

Νέος γερμανικό δημοσίευμα υμνεί τον Σαμαρά: Ο τολμηρός «εξυγιαντής» της Ελλάδας

Μετά την Bild και η εφημερίδα “Welt am Sonntag“ δημοσιεύει άρθρο στο οποίο υμνεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Το άρθρο του του Florian Eder υπό τον τίτλο «Αυτός που επιτυγχάνει την εξυγίανση» και υπότιτλο «ειδικά ο έλληνας Πρωθυπουργός δείχνει ότι μια χώρα μπορεί πράγματι να σταθεροποιηθεί στην πιο βαθειά κρίση και μάλιστα να κυβερνηθεί. Η κουρασμένη από την λιτότητα Ευρώπη μένει έκπληκτη».

Σημειώνεται ότι το άρθρο συνοδεύεται από σκίτσο του κ. Σαμαρά με τον υπέρτιτλο «Κεφαλή της εβδομάδας: Αντώνης Σαμαράς».

sa.jpg

Το δημοσίευμα αναφέρεται στα επιτεύγματα του έλληνα Πρωθυπουργού, αναγνωρίζοντας ότ�� έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα.

«Ο άνθρωπος έχει θάρρος (Σ.σ.: κότσια/ τσαγανό): Πηγαίνει στο Πεκίνο, συγκρίνει την υπό κρίση Ελλάδα του με μία τεράστια αυτοκρατορία που δεν ξέρει τι να κάνει τα χρήματά της. Και οι δύο χώρες στην ουσία είναι κοιτίδες πανάρχαιων πολιτισμών. Και μετά ο Αντώνης Σαμαράς προσκαλεί την κινεζική οικονομία να συμμετάσχει στην “ελληνική ιστορία επιτυχίας”.

Η οικοδέσποινα Κίνα σιωπά όσον αφορά στο ερώτημα εάν συμμερίζεται αυτή την εκτίμηση της κατάστασης».

Έτσι ξεκινά το δημοσίευμα και εν συνεχεία ο συντάκτης επισημαίνει ότι «Σε κάθε περίπτωση η αυτοπεποίθηση επέστρεψε στην Αθήνα. Είναι επίσης η περηφάνια του υποτιμημένου που κάνει τον έλληνα Πρωθυπουργό να εμφανίζεται ευθυτενής στην πατρίδα και στον κόσμο. Υπερηφάνεια έως το βαθμό απερισκεψίας: ήδη τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα θα επιστρέψει ξανά στις χρηματαγορές, ανακοίνωσε ο Σαμαράς».

Ο Florian Eder υποστηρίζει ότι η επιτυχία δεν αντανακλάται στην οικονομική ανάπτυξη ή στην αγορά εργασίας, αφού η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται και το τέλος της ύφεσης που διαρκεί ήδη έξι χρόνια, αποτελεί “περισσότερο ελπίδα παρά πρόγνωση”.


Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι κανείς δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί, εάν συγκρίνει τη σημερινή κατάσταση με το πολιτικό χάος ένα χρόνο πριν -στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων- και τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο Eder σημειώνει ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός ταυτοχρόνως ικανοποιεί τους πιστωτές και σταθεροποιεί, έως ένα συγκεκριμένο βαθμό, την ελληνική πολιτική και την κοινωνία.

Αναφορά γίνεται στην απόφαση της περασμένης εβδομάδας από το Eurogroup για την εκταμίευση της επόμενης δόσης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Olli Rehn δηλώνει στην “Welt am Sonntag“ ότι «Ο κ. Σαμαράς εξέπληξε πολλούς με την ικανότητά του να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική πορεία και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα». Kαι η Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη επισημαίνει ότι, όσον αφορά στο θέμα της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης «συμφωνούν όλοι, από τη διεθνή κοινότητα και τις χρηματαγορές έως τους ίδιους τους Έλληνες».

Επίσης γίνεται αναφορά στην πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Fitsch, ενώ επισημαίνεται η βίαιη μείωση του κόστους εργασίας, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα προχωρά θαρραλέα στην ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας.

Το δημοσίευμα μιλά ακόμα και για τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης του αμερικανικού ερευνητικού ινστιτούτου Pew Research, η οποία, μεταξύ άλλων, κατέδειξε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ελλήνων πολιτών είναι δυσαρεστημένο από τη διαχείριση της κρίσης από τον Α. Σαμαρά, την ίδια στιγμή που σχεδόν το 70% των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή στην ευρωζώνη.

Ο Eder αναφέρει επίσης ότι μόνο μερικές χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν εναντίον της απόφασης για την κατάργηση 15.000 θέσεων στο δημόσιο τομέα, η βίαιη δράση των αναρχικών στοιχείων και η κατάληψη δημοσίων κτηρίων ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

«Τόσο γρήγορα περνά ένας χρόνος, τόσα πολλά μπορεί να αλλάξει», τονίζει ο Florian Eder και καταλήγει υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση είναι εύθραυστη στην Ευρώπη, όπου πλέον όλο και συχνότερα, τόσο από τις χώρες όσο και από ευρωπαίους αξιωματούχους, ακούγονται φωνές που ζητούν την εγκατάλειψη της πολιτικής της λιτότητας.


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top