Δείτε πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η Βίκυ Σταμάτη αγόρασαν το παλάτι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Μάρτυρας κλειδί από το ΣΔΟΕ αποκαλύπτει το παρασκήνιο των αγοροπωλησιών

Δείτε πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η Βίκυ Σταμάτη αγόρασαν το παλάτι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου

​Με την κατάθεση του στελέχους του ΣΔΟΕ Νικ. Μαϊτού που μίλησε για "μη συνηθισμένες πρακτικές" που εφαρμόστηκαν στην μεταβίβαση του ακινήτου της Ακρόπολης από την εταιρία ΝΟΒΙLIS στην σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου, ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία στη δίκη του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου και 18 άλλων προσώπων .

aeropagitou.jpg

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας το ακίνητο αγοράστηκε από την κ. Σταμάτη έναντι ποσού περίπου 1,1 εκατομμυρίων ευρώ το 2010, όταν η αντικειμενική του αξία προσδιοριζόταν στα 1,3 εκατομμύρια ευρώ ,γεγονός που χαρακτήρισε "ασύνηθες αλλά που δεν απαγορεύεται".

Ο κ. Μαϊτός είπε επίσης ότι ποσό 450 χιλιάδων ευρώ ισοψηφιστηκε με εργασίες που έγιναν ,πλην όμως δεν προσκομίστηκε απόδειξη. Το υπόλοιπο ποσό των 650 χιλιάδων ευρώ κατατέθηκε από το ζεύγος Τσοχατζόπουλου σε τραπεζικό λογαριασμό που άνοιξε τότε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η εμφανιζόμενη ως ιδιοκτήτρια εταιρία.

Ο μάρτυρας είπε επίσης ότι για την αγορά του εν λόγω ακινήτου η κ. Σταμάτη έλαβε τραπεζικό δάνειο ύψους 850 χιλιάδων ευρώ με εγγραφή υποθήκης. Μάλιστα όπως τόνισε στην κατάθεση του, το ΣΔΟΕ ζήτησε τον φάκελο του ακινήτου από την τράπεζα καθώς διαπιστώθηκε ότι από την εν λόγω μεταβίβαση ουσιαστικά δεν "έμενε ούτε ευρώ στα χέρια της NOBILIS". Επεσήμανε επίσης ο μάρτυρας ότι ο εκτιμητής της τράπεζας "συνέκρινε το ακίνητο με το Προεδρικό Μέγαρο και προσδιόρισε την αξία του στα 3 εκατομμύρια ευρώ".

komna.jpgkifisias.jpg

Το στέλεχος του ΣΔΟΕ αναφέρθηκε επίσης στα ακίνητα της Κόμνα Τρακα και της Κηφισίας,που εμφανιζόταν να ανήκουν στην εξωχώρια εταιρία ΤΟRCASO και μεταβιβάστηκαν στην Μονή Βατοπεδίου.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στον ρόλο που είχαν ,βάσει της έρευνας του, όλων των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν εμπλακεί σε αγοραπωλησίες ακινήτων με επίκεντρ�� την οικογένεια Τσοχατζόπουλου και τόνισε ,όπως επισημαίνει και στο πόρισμα του ότι πίσω από τις εταιρείες αυτές κρύβονταν άλλα πρόσωπα από εκείνα που εμφανίζονταν στα χαρτιά.

Σε επίμονες ερωτήσεις του αναπληρωτή Εισαγγελέα πάντως για το ποιο η' ποια πρόσωπα είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των εταιριών ο μάρτυρας υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει : "Δεν έχουμε στοιχεία για το ποιος ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης αλλά ερωτηματικά αν πράγματι αυτές οι εταιρίες ανήκαν στον Νίκο Ζήγρα", είπε ο μάρτυρας.

Το παλάτι που έγινε τελικά... η φυλακή τους

filaki.jpg

Η έρευνα του ΣΔΟΕ για τις πολυδαίδαλες διαδρομές του χρήματος με την εμπλοκή offshore εταιρειών και τις μίζες από τα εξοπλιστικά ξεκίνησε ουσιαστικά με αφορμή την αγορά της οικίας στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33 από τη σύζυγο του Ακη Τσοχατζόπουλου, Βασιλική Σταμάτη.

Οι «μπίζνες» με το Real Estate της οικογένειας Τσοχατζόπουλου, όπως αναφέρεται, εντάθηκαν την περίοδο περί τα τέλη του 1999, όταν ο Ν. Ζήγρας, που συνδέεται και με τις τρεις εξωχώριες εταιρείες (TORCASO, BLUEBELL και NOBILIS), διαπιστώθηκε ότι έπασχε από σοβαρή ασθένεια.

Την περίοδο εκείνη (τέλη του 1999) η TORCASCO προβαίνει σε αγορά όλων των ακινήτων προκειμένου να εξασφαλιστεί, σε περίπτωση θανάτου του, ο πραγματικός κύρ��ος των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που φέρεται να είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος, σύμφωνα με το πόρισμα. Τα χρήματα που διαχειρίζονταν ο Ν. Ζήγρας υπονοείται ότι αποτελούσαν προϊόν δωροδοκίας του Άκη Τσοχατζόπουλου για τα εξοπλιστικά προγράμματα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στις 29 Νοεμβρίου 1999, την περίοδο που ασθενεί ο Ν. Ζήγρας, ο οποίος φέρεται να είναι ο πραγματικός δικαιούχος και ιδιοκτήτης της TORCASO -εταιρεία που έχει έδρα την Κύπρο- αγοράζει το οίκημα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33 έναντι 300 εκατ. δραχμών.

Δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 20 Ιανουαρίου 2001, πουλάει το ακίνητο στην εταιρεία NOBILIS με έδρα την πόλη Σεγιέν της πολιτείας Ουαόμινγκ στις ΗΠΑ, έναντι 136 εκατ. δρχ., σχεδόν στα μισά χρ��ματα με τα οποία αγοράστηκε το ακίνητο!!! Αντί να βάλει δηλαδή και πέντε φράγκα στην τσέπη… μπήκε μέσα, πουλώντας το ακίνητο σε τιμή πολύ μικρότερη από αυτή που το αγόρασε!

Σύμφωνα με το πόρισμα στην εταιρεία NOBILIS δεν ήταν κύριος μέτοχος ο εμφανιζόμενος Σ.Α., αλλά ο ιδιοκτήτης τεχνικής εταιρείας Αστέριος Οικονομίδης, κουμπάρος του Νίκου Ζήγρα, ή άλλο πρόσωπο εμπιστοσύνης του. Μέχρι και τη 16η Απριλίου 2010, οπότε και μεταβιβάστηκε το ακίνητο στη σύζυγο του Ακη Τσοχατζόπουλου, Β. Σταμάτη, έναντι 1,1 εκ. ευρώ (αντικειμενική αξία 3,3 εκατ. ευρώ), είχαν πραγματοποιηθεί εργασίες επισκευής και ανακαίνισης του κτιρίου 300.000 ευρώ.

Ο κ. Τζοχατζόπουλος εκμισθώνει την οικία στις 15-1-2007 αλλά βρέθηκαν έγγραφα πληρωμών του π��ώην υπουργού για ανακαινίσεις του κτιρίου από τον Σεπτέμβριο του 2006, γεγονός που οδηγεί την Εισαγγελία Πρωτοδικών στο συμπέρασμα ότι ενεργούσε ως πραγματικός ιδιοκτήτης του ακινήτου γιατί συνέργησε και στη φοροκλοπή των εργολάβων, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται επίσης ότι ο πρώην υπουργός δεν ήθελε, την περίοδο 2006-2008, να εμφανιστεί η κατοικία στην ιδιοκτησία μέλους της οικογένειάς του, αλλά να παραμείνει στην κατοχή της αμερικάνικης εταιρείας γιατί ήταν δυσκολότερο να ελεγχθεί.

Πληροφορίες Έθνος

ΒΙΝΤΕΟ ALPHA

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top