Αύξηση κατώτατου μισθού με μείωση των εισφορών προτείνει ο ΙΟΒΕ

Σταδιακή αύξηση στα 809 ευρώ προτείνει η ΓΣΕΕ

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, οι σχετικές διαδικασίες θα ξεκινούν πλέον κάθε άνοιξη και θα ολοκληρώνονται κάθε καλοκαίρι

Αύξηση του κατώτατου μισθού με μείωση μη μισθολογικού κόστους προτείνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στην Εκθεση Αξιολόγησης του Ισχύοντος Νομοθετημένου Κατώτατου Μισθού που ήδη κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή, σηματοδοτώντας την έναρξη της διαδικασίας

Στην έκθεση αξιολόγησης επισημαίνεται πως οι αγορές εργασίας, που χαρακτηρίζονται από μεγάλο μη μισθολογικό κόστος, όπως η ελληνική, δεν λειτουργούν αποδοτικά, αφού το κόστος αυτό αποτελεί στην ουσία μια στρέβλωση στη λειτουργία της αγοράς. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε., η χώρα μας εμφανίζεται στην 6η θέση των χωρών με τον υψηλότερο συντελεστή ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου στην περίπτωση ενός χαμηλόμισθου μισθωτού, 5,9 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων οικονομιών του ΟΟΣΑ.

Νέος κατώτατος μισθός: Πότε και πώς θα αλλάξει

Αντίστοιχα, το 2019 η Ελλάδα είχε το έβδομο υψηλότερο ποσοστό εισφορών των εργοδοτών στις χώρες της Ε.Ε., κατά 14,1 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων οικονομιών του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ένας λελογισμένος συνδυασμός με αμετάβλητο τον κατώτατο μισθό ή μικρή αύξησή του αλλά και μικρή μείωση των εισφορών μπορεί να αποδώσει αύξηση έως και 7% στις καθαρές αποδοχές των χαμηλόμισθων. 

IOBE κατώτατος μισθός

Αύξηση του κατώτατου μισθού με μείωση των εισφορών προτείνει το ΙΟΒΕ / Πηγή: Καθημερινή

H ΓΣΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος) έχει προτείνει τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, αρχικά στα 751 ευρώ για φέτος και στη συνέχεια στα 809 ευρώ (στο 60% του διάμεσου ακαθάριστου μισθού) το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Κατώτατος μισθός: Αύξηση στα 751 ευρώ προτείνει η ΓΣΕΕ

Υπενθυμίζεται πως η καταληκτική ημερομηνία για την υπογραφή της νέας υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει το ύψος του κατώτατου μισθού για το 2021 είναι η 30ή Ιουνίου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top