Κατώτατος μισθός: Αύξηση στα 751 ευρώ προτείνει η ΓΣΕΕ

Και στη συνέχεια στα 809 ευρώ

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, οι σχετικές διαδικασίες θα ξεκινούν πλέον κάθε άνοιξη και θα ολοκληρώνονται κάθε καλοκαίρι

Την πρόταση της για τον κατώτατο μισθό παρουσίασε σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση η ΓΣΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας).

Η Συνομοσπονδία προτείνει το 2021 να ανέλθει στα 751 ευρώ και στη συνέχεια να προσαρμοστεί στο 60% του διάμεσου μισθού βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, δηλαδή στα 809 ευρώ. 

Κατώτατος μισθός ΓΣΕΕ

Η Συνομοσπονδία προτείνει το 2021 να ανέλθει στα 751 ευρώ και στη συνέχεια στα 809 ευρώ / Πηγή πίνακα: Έρευνα ΙΝΕ - ΓΣΕΕ

Αιτιολογώντας αυτή τη θέση, η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10,9% το 2019, παραμένει κάτω από το όριο της σχετικής και της απόλυτης φτώχειας, αφού αντιστοιχεί στο 48,2% του διάμεσου μισθού. 

Νέος κατώτατος μισθός: Πότε και πώς θα αλλάξει

Η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα είναι η 5η χαμηλότερη σε όλη την ΕΕ. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος το οποίο υπέστη απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού σε σχέση με το επίπεδο του 2010 (-9,45%), όταν στα υπόλοιπα κράτη-μέλη υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα στο 60% του διάμεσου μισθού, θα επηρεάσει το 34% των απασχολουμένων, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.

Συλλογικές συμβάσεις ΕΕ

Το ποσοστό κάλυψης των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι κάτω από το όριο του 70% σε 17 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, με το ποσοστό της Ελλάδας να βρίσκεται στο 26%

Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό είναι αυτό της Πολωνίας (26%), το οποίο είναι αρκετά χαμηλότερο από της Ελλάδας, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό απασχολουμένων που θα επηρεαστούν από τη μεταβολή του κατώτατου μισθού είναι του Βελγίου (μόλις 3%).

Όπως σημειώνει η ΓΣΕΕ, το εύρημα αυτό είναι ενδεικτικό των συνθηκών που δημιούργησε η εφαρμογή εισοδηματικής λιτότητας την περασμένη δεκαετία, εδραιώνοντας ένα παραγωγικό πρότυπο το οποίο στηρίζεται σε χαμηλά αμειβόμενη εργασία. 

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία για την αναμόρφωση του κατώτατου μισθού, μετά από τρεις αναβολές της διαδικασίας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου, όταν ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, θα πρέπει να εισηγηθεί τον νέο κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο.

Χατζηδάκης: Δεν καταργείται το 8ωρο - Είναι στη φαντασία της αντιπολίτευσης

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία, ο διάλογος θα ξεκινά πλέον κάθε άνοιξη και θα ολοκληρώνεται κάθε καλοκαίρι. Επομένως, η πρώτη σχετική απόφαση θα ληφθεί το φετινό καλοκαίρι και η επόμενη το καλοκαίρι του 2022.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα της ΙΝΕ - ΓΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top