ΣΤΕΓΝΩΣΕ ο κόσμος: Ξεθωριάζει το «success story» των φορολογικών εσόδων

Έχουν αρχίσει να δείχνουν σημάδια κόπωσης

Σημάδια κόπωσης έχουν αρχίσει να δείχνουν τα φορολογικά έσοδα. Μετά από αρκετούς μήνες πολύ υψηλών επιδόσεων, τον Οκτώβριο τα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα έχουν αρχίσει σταδιακά να επανέρχονται στην… κανονικότητα. Έτσι, μπορεί τα φορολογικά έσοδα να εξακολουθούν να υπεραποδίδουν, ωστόσο αυτή η υπεραπόδοση περιορίζεται.

Σύμφωνα με τα δελτία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τον Ιούνιο η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων από το στόχο του προϋπολογισμού ήταν 730 εκατομμύρια ευρώ. Το Σεπτέμβριο η υπέρβαση είχε ανέλθει –κυρίως για συγκυριακούς λόγους- στα 1,06 δις ευρώ ενώ τον Οκτώβριο η υπέρβαση υποχώρησε στα 623 εκατομμύρια.

Χωρίς να μπορεί να αμφισβητηθεί ότι πρόκειται για μια ικανοποιητική υπέρβαση στις φορολογικές εισπράξεις του δημοσίου, τα επιμέρους στοιχεία δείχνουν στον ορίζοντα του success story της εκτέλεσης του προϋπολογισμού έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται σύννεφα. Πιο συγκεκριμένα, ενώ τον Σεπτέμβριο η υπέρβαση στις εισπράξεις του ΦΠΑ, του σημαντικότερου φόρου για τα κρατικά έσοδα αφού δείχνει πολλά για την κατάσταση στην οικονομία, είχε διαμορφωθεί στα 318 εκατομμύρια ευρώ. Έναν μήνα μετά και με τους μικρομ��σαίους να έχουν αποδώσει ΦΠΑ με τους αυξημένους συντελεστές για το τρίτο τρίμηνο, η υπέρβαση περιορίστηκε περίπου στο μισό, δηλαδή στα 152 εκατομμύρια.

Πιο δυσμενής είναι η εικόνα από τα έσοδα που αφορούν φόρους κατανάλωσης. Πρόκειται για φόρους που επίσης συνδέονται άμεσα με την πορεία της οικονομίας. Έτσι, ενώ τον Ιούνιο, δηλαδή στο πρώτο εξάμηνο του έτους, η υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης ήταν 319 εκατομμύρια, τον Σεπτέμβριο, δηλαδή στο 9μηνο η υπέρβαση είχε ουσιαστικά μηδενιστεί αφού ήταν μόλις 8 εκατομμύρια ευρώ. Και τον Οκτώβριο, δηλαδή στο 10μηνο η υπέρβαση ήταν 40 εκατομμύρια.

Πολύ κρίσιμοι για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι οι δυο επόμενοι μήνες καθώς θα πρέπει να πληρωθούν μεγάλα ποσά φόρων από εκατομμύρια πολίτες. Ενδεικτικά θα πρέπει να πληρωθούν τρείς δόσεις του ΕΝΦΙΑ (συνολικά περίπου 1,8 δις ευρώ), τα τέλη κυκλοφορίας (περίπου 1,2 δισ. ευρώ), η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (περίπου 1 δις ευρώ) και οι τελευταίες δυο δόσεις του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top