Η κυβέρνηση φέρνει νέο φορολογικό: Έρχονται αλλαγές σε τεκμήρια και μπλοκάκια

Μπαίνει νέο χαράτσι στους δημόσιους υπαλλήλους

Η κυβέρνηση φέρνει νέο φορολογικό: Έρχονται αλλαγές σε τεκμήρια και μπλοκάκια

​Ένα μίνι φορολογικό νομοσχέδιο ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα περιλαμβάνει τρεις βασικές αλλαγές που θα επηρεάσουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Εσόδων με νέα της εγκύκλιο θα επιβάλει φόρο εισοδήματος σε αποζημιώσεις που λαμβάνουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και άλλοι μισθωτοί για εκτός έδρας μετακινήσεις και για έξοδα που πραγματοποιούν κατά την απόσπασή τους σε άλλες υπηρεσίες.

Η εγκύκλιος προβλέπει ότι οι αποζημιώσεις εκτός έδρας ή οι αποζημιώσεις εξόδων που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ή γενικά οι μισθωτοί, οι οποίοι αποσπώνται από τις υπηρεσίες τους σε άλλες υπηρεσίες ως ειδικοί, θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, χωρίς να εξετάζεται αν καταβάλλονται από την υπηρεσία τους ή από άλλη υπηρεσία.

Μάλιστα κατά την καταβολή τους θα πρέπει να ενεργείται παρακράτηση 20%, ενώ κατά την τελική εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των υπαλλήλων θα υπόκεινται κανονικά σε φόρο με την κλίμακα των μισθωτών, που προβλέπει συντελεστές 22% - 42%.

Επίσης, στο νομοσχέδιο θα περιληφθεί διορθωτική νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα απαλλαγούν από την υπέρμετρη φορολόγηση βάσει τεκμηρίων διαβίωσης εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που το 2014 απέκτησαν πενιχρά εισοδήματα από τόκους καταθέσεων ή από ακίνητα.

Έτσι με τη διορθωτική αυτή ρύθμιση θα αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα της υπερφορολόγησης των συγκεκριμένων πολιτών.

Τέλος θα δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες εργαζομένους με «μπλοκάκια» να επιλέξουν τη φορολόγηση με βάση την κλίμακα των μισθωτών ή την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, θα προβλέπεται η απαλλαγή από τη φορολόγηση 40% για τις δωρεές προς τα θύματα της τραγωδίας του Norman Atlantic και θα επιλύονται ορισμένα προβλήματα στην πρακτική εφαρμογή της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος.

Αναλυτικά στη μίνι φορολογικό που θα καταθέσει σύντομα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη προβλέπονται τα εξής:

1. Η μη εφαρμογή του ελάχιστου τεκμηρίου διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τον άγαμο ή των 2.500 ευρώ για τον έγγαμο σε κάθε περίπτωση φορολογούμενο που δηλώνει εισοδήματα προερχόμενα μόνο από τόκους ή και από ακίνητα.
2. Η δυνατότητα των φορολογούμενων που αμείβονται με αποδείξεις παροχής υπηρεσιών εκδιδόμενες από «μπλοκάκια» και εισπράττο��ν ταυτόχρονα κανονικά ποσά μισθών από άλλους εργοδότες να φορολογούνται είτε με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών, είτε με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών.
3. Η απαλλαγή των δωρεών προς τα θύματα της τραγωδίας του Norman Atlantic από τον υπέρογκο φόρο 40% που προβλέπει η νομοθεσία για τη φορολογία κεφαλαίου.
4. Η απαλλαγή των αγροτών που ιδιοχρησιμοποιούν εκτάσεις γεωργικής γης από την υποχρέωση να υπολογίσουν τις αντικειμενικές αξίες των εκτάσεων αυτών με τα πολύπλοκα έντυπα υπολογισμού ΑΑ-ΓΗΣ, προκειμένου να επιβληθεί ο φόρος ιδιοχρησιμοποίησης γεωργικής γης με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top