Νέα βιτρίνα στα ψυγεία: Oλόφρεσκο γάλα…11 ημερών!Πως επηρεάζει το στομάχι μας

Τι πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές μετά την συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας

Το γάλα μιας ημέρας μπαίνει στην ζωή μας, όπως επίσης και το φρέσκο γάλα των…… 11 ημερών, μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το σχετικό νομοσχέδιο.

Τι αλλάζει όμως στην διαδικασία παραγωγής του για να μειωθεί η διάρκεια ζωής από πέντε ημέρες που ήταν μέχρι σήμερα στις ��ύο και κάτω από ποιες συνθήκες μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την δημόσια υγεία;

Μιλώντας στο STAR, ο υπεύθυνος Εργαστηρίων Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Α. Αχτύπης διευκρίνισε πως «όταν μιλάμε για παστερίωση μιλάμε για την υγεία του καταναλωτή. Δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί η παστερίωση, ούτε προς τα πάνω, ούτε προς τα κάτω γιατί έχουμε να κάνουμε με την διασφάλιση της υγείας του καταναλωτή».

Οι ειδικοί του εργαστηρίου γαλακτοκομίας του Γεωπονικού πανεπιστημίου είναι σαφείς….

«Δεν υπάρχει διαφορετική παστερίωση από αυτή των 72 βαθμών κελσίου, είτε πρόκειται για γάλα μιας ημέρας,είτε για το φρέσκο γάλα των 11 ημερών» τονίζουν, επισημαίνοντας πως «επειδή μέσα στο γάλα υπάρχουν χιλιάδες μικροοργανισμοί, μιας χαμηλής παστερίωσης επεξεργασία, μπορεί να το κάνει άκρως επικίνδυνο».

Επομένως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο γάλα μια ημέρας με το γάλα των έντεκα ημερών;

Όπως ξεκαθαρίζει ο κ.Αχτύπης, «είτε το γάλα είναι μιας ημέρας, είτε δέκα ημερών επιστημονικά» για εκείνον «είναι το ίδιο πράγμα».

Οι καταναλωτές πάντως φαίνεται πως δεν έχουν ακόμη εξοικειωθεί με τις νέες κατηγορίες στο γάλα και χρειάζονται χρόνο για να συνηθίσουν τις νέες αλλαγές.

Τι είναι όμως η παστερίωση;

Η παστερίωση είναι η διαδικασία κατά την οποία γίνεται χρήση ήπιας θερμότητας για την καταστροφή ή ελάττωση των βλαστικών μορφών των μικροοργ��νισμών. Βρίσκει εφαρμογή κυρίως σε βιομηχανίες τροφίμων και γάλακτος και έχει σκοπό την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του προϊόντος, ελαττώνοντας τον αριθμό των παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν αλλοιώσεις σε αυτά.Επινοήθηκε από τον Γάλλο γιατρό Λουί Παστέρ, από τον οποίο πήρε και το όνομά της.

Η παστερίωση γίνεται με θέρμανση στους 72 βαθμούς για 16-20 δευτερόλεπτα ή στους 60 βαθμούς για 30 λεπτά, ενώ η υπερπαστερίωση με θέρμανση στους 132 βαθμούς για τουλάχιστον 1 δευτερόλεπτο. Το προϊόν αμέσως μετά την θερμική επεξεργασία πρέπει να ψύχεται και να συσκευάζεται.

BINTEO STAR

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top