Νομοσχέδιο made in USA για το πολιτικό χρήμα–(Πως θα τιμωρούνται οι άτακτοι βουλευτές;)

Ερχεται διαφάνεια αλά ΗΠΑ

​Νομοσχέδιο με αυστηρότατους κανόνες για το πολιτικό χρήμα φέρνει η κυβέρνηση τον Απρίλιο προς ψήφιση στη Βουλή μετά και από σχετική απαίτηση των δανειστών .

Πιο συγκεκριμένα, χορηγίες με ονοματεπώνυμο σε κόμματα και βουλευτές, πολιτικό χρήμα που διακινείται μόνο μέσω τραπεζικών λογαριασμών και μια Ανώτατη Ανεξάρτητη Αρχή να περνάει από κρησάρα την οποιαδήποτε χρηματοδότηση είναι οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή της χώρας.

Με απλά λόγια, βάσει του νέου νομοσχεδίου που προσιδιάζει στο αμερικανικό πρότυπο χρηματοδότησης κομμάτων, ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων πολιτικών και κομμάτων περνά από τα χέρια της Βουλής σε ανεξάρτητο Όργανο.

Όσοι πολιτικοί διαφεύγουν των κανόνων θα κινδυνεύουν μάλιστα μέχρι και με έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα.

Αναλυτικότερα, όπως γράφει «το Έθνος», βάσει του νέου νομοσχεδίου, προωθούνται οι εξής αλλαγές:

1 Μπαίνει «πλαφόν» 50.000 ευρώ στην ιδιωτική χρηματοδότηση κόμματος από το ίδιο πρόσωπο. Κόμματα, βουλευτές και ευρωβουλευτές επιτρέπεται να εισπράττουν από φυσικά πρόσωπα, χρηματοδότηση που δεν θα ξεπερνά αυτό το ποσό. Τα χορηγούμενα χρήματα θα δίδονται είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, είτε με ονομαστικά κουπόνια. Για τα κουπόνια που θα είναι αριθμημένα και θεωρημένα, θα κόβεται μπλοκάκι (για κάθε ποσό μεγαλύτερο των 100 ευρώ, που εισπράττεται από τους δικαιούχους της χρηματοδότησης, εκδίδεται υποχρεωτικά απόδειξη είσπραξης). Ο,τι δίδεται ως ιδιωτική χρηματοδότηση εκπίπτει ολόκληρο από το φορολογητέο εισόδημα στη δήλωση της περιουσιακής κατάστασης του χρηματοδότη.

2 Όλα τα έσοδα και οι δαπάνες κάθε κόμματος θα διακινούνται μέσω ενός έως τριών τραπεζικών λογαριασμών, σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει στην Ελλάδα. Κάθε κόμμα υποχρεούται κατά το άνοιγμα των ανωτέρω τραπεζικών λογαριασμών να υποβάλει γραπτή δήλωση με την οποία επιτρέπει την ελεύ��ερη πρόσβαση στα δεδομένα του στην Ανώτατη Αρχή Ελέγχου.

3 Δημιουργείται λοιπόν για τον λόγο αυτόν Ανώτατη επιτροπή ελέγχου της χρηματοδότησης κομμάτων και βουλευτών. Η Αρχή αυτή θα έχει ως αρμοδιότητες τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών κομμάτων και υποψηφίων, καθώς και το πόθεν έσχες των βουλευτών, που μέχρι σήμερα ανήκε στη Βουλή

4 Τα ονόματα των χορηγών θα δίδονται υποχρεωτικώς στη δημοσιότητα.

5 Απαγορεύεται η χρηματοδότηση και κάθε ε��δους παροχή, από φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που ανήκουν στο στενό ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, ΟΤΑ, εκδότες και ιδιοκτήτες μέσων μαζικής ενημέρωσης και πολυεθνικές. Επίσης απαγορεύεται στα κόμματα να χορηγούν εισιτήρια μετακίνησης ετεροδημοτών.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top